SPECIAL GÂNDUL: „România are șansă!” – Solista cu 27 de trofee: mama vinde răsaduri la piață să strângă bani de canto

Nimeni nu înțelege cum a reușit Alina Emilia Dorobanțu să ia 54 de premii la muzică populară voce, în patru ani, și să rămână și premiantă la școală. Păi, simplu, zice ea: ziua - școală și muzică, noaptea - învățat pentru teze.

Mai ațipea pe banchetă, nu-și lua loc la cușetă, era prea scump.”La Floarea Dorului, de la Hunedoara, am fost tot cu trenul, amplecat la șapte seara și am ajuns la cinci dimineața acolo. Amdormit trei ore, apoi m-am dus la preselecție, că se țineadimineața. Seara era concursul. Nu, nu m-am mai gândit deloc laoboseală, când m-am văzut pe scenă nu mai știam decât că trebuie săcânt”, povestește.

Odată, la alt concurs, a adormit cu capul pe calorifer înculise, exact când o strigau pe scenă că a luat marele trofeu. Eaera nedormită de vreo două zile, că tocmai venise de la Jidvei -cel mai important concurs de până atunci – , unde luase, tot așa,trofeul. „Nu știu cum am făcut de am picat pe calorifer. Era lafestivalul Irina Loghin de la Vălenii de Munte. Strigaseră premiultrei, doi, întâi, eu dormeam. Apoi au strigat trofeul, eu încădormeam. Au zis de câteva ori Emilia Dorobanțu, apoi au început săse întrebe la microfon unde sunt. M-am trezit când a venit cinevaîn culise peste mine, strigând să fug repede pe scenă”.

Părinții – în genunchi prin solarii, fata – adorată înFranța și Spania

Sâmbătă, cât a stat Alina la meditație la canto, mama sezgribulea la piață, cu mâinile pline de pământ, să vândă răsaduripentru pus roșii. Am prins-o când tocmai strângea lădițele curăsad, să plece acasă. I-a mers rău că a plouat și n-a mai venitlumea la piață. Și firicelele astea de roșii, așa subțirele șifragile cum sunt, o țin pe Alina să meargă la canto. „Ora de cantoe 20 de lei, noi facem două ore la o ședință. 40 de lei pot să-istrâng la piață și în cinci ore, dacă e o zi bună. Dacă nu, pot săstau și până seara pentru 20 de lei”, ne spune mama. E femeiesimplă, ca și bărbatul ei, dar au înțeles amândoi că muzica Alineinu-i capriciu, nici toană, ci drumul ei adevărat. De aia merităsacrificii la sânge. Poate până va pleca fata la Conservator, vorputea și ei să îi cumpere un pian. Deocamdată au reușit să-i iadoar o orgă. „Dar e ok, mie mi-ajunge și o orgă”, le spune fatamereu. I-ar mai plăcea Alinei să i se permită să joace călușul înformația băieților. Niciodată nu s-a pomenit fată-călușar, dar eaîl joacă la fel de frumos ca orice băiat. „Când făceam dansuripopulare, pe noi, fetele, ne dădeau afară să danseze băiețiicălușul. Nu aveam voie nici să ne uităm, așa că eu mai mult l-amfurat”. Și i-a mai trecut prin cap să meargă la Conservatorul de laViena, dar știe bine că doar printr-o minune va avea bani pentruasta. Căci nici impresar n-are; tot mama e impresarul, dintrerăsaduri. Dar când părinții se târau în genunchi prin solariile dinCurtișoara, fata lor îi făcea să plângă pe românii din Franța,Spania sau Belgia. Iar pentru mama și tata, asta estefericirea.

Nimeni nu înțelege cum a reușit Alina Emilia Dorobanțusă ia 54 de premii la muzică populară voce, în patru ani, și sărămână și premiantă la școală. Păi, simplu, zice ea: ziua – școalăși muzică, noaptea – învățat pentru teze. La ultimul mare premiu(locul întâi la „Maria Tănase”) a făcut publicul să plângă; lașcoală are media 9,88. Fata are 17 ani, locuiește în comunaCurtișoara de Olt, iar părinții ei vând legume la piață să-iplătească orele de canto. Uneori, într-o zi se strâng bani doarpentru jumătate de meditație

Într-o secundă nu mai era ea. Așa cum a închis ochii pejumătate, punându-și amândouă mâinile într-un șold, cum a dat capulpe spate cu marama de borangic curgându-i pe umăr, copila AlinaDorobanțu de acasă n-a mai fost ea. Mai devreme fugise glonț dinsufragerie, timidă, îmbrăcată în jeanșii ei de mers la meditațiilede canto și în cinci minute se întorsese îndrăzneață, în ie șizăvelcă vechi de o sută de ani, cu opinci și o floare albă în păr,anume să ne cânte.

S-a așezat pe canapeaua ieftină din sufragerie și, când adeschis gura, Alina se făcuse acea Emilia Dorobanțu, spaimaconcurenților la concursurile naționale de muzică populară.

Nu mai era acum în casa ei din comuna Curtișoara de Olt, cujaluzele de plastic și cei patru cai-bibelou în spate, ci pe scenă,cu publicul său.

Cum l-a emoționat mica artistă pe gigantul TudorGheorghe

La „Of, of, of, Lenuțo, fa/ Inima face ce vrea”, noi, cei dincameră, am uitat să mai respirăm. Apoi a scos „noduri” și triluriși sunete tremurate – acum urca la cer, acum se cobora la loc, pepământ. Cu melodia asta a luat premiul întâi și cel de popularitatela Festivalul Maria Tănase. Pe scenă, maestrul Tudor Gheorghe aținut-o de mână cucerit, spunând publicului că fata „chiar știe cecântă”.

Cu totul, copila a câștigat până acum 54 de premii naționale laconcursuri naționale folclorice, dintre care 27 de trofee și premiiîntâi. Înseamnă cam un concurs pe lună, neîntrerupt, din clasa așasea și până acum, la 17 ani. Cum a reușit să facă toate astea șisă mai și rămână premiantă la școală, n-am înțeles. Căci este elevăla Colegiul Radu Greceanu, cel mai prestigios din județul Olt, iarpe primul semestru a scos media 9,88. Dar e simplu, zice Alina:dimineața merge la școală, până spre seară face muzică, iar noapteaînvață pentru a doua zi. Adevărată militărie! Deseori îi mai rământrei ore de somn – a prins-o și patru dimineața cu manualul dematematică în brațe. Ce dacă strălucise ieri, pe scenă, cu mareletrofeu în mână, a doua zi avea teză!

La un concurs, a adormit pe calorifer, când o strigaupentru marele trofeu

Până în clasa a opta a învățat cu disperare, ruptă zilnic întredouă școli: prima, cea obișnuită; a doua, Școala Populară de Artedin Slatina. „Aceasta ținea de la două după-amiaza până la șapteseara. Până la patru făceam canto, de la patru la șase, pian șiapoi, până la ora șapte, teorie și solfegii. Eu eram la secțiacanto muzică ușoară, dar făceam acolo și populară, și clasică, cuvocalize și pian, dar și religioasă. Ne puneau să cântăm Tatălnostru…”, ne povestește artista. Mai târziu au venit concursurilepeste ea și pleca singură cu trenul prin țară, nopțiîntregi….(CItește mai departe în paginaurmătoare)

Femeia devenită vedetă peste noapte în România, nevoită să facă videochat! "Nu mi-aş face vreodată...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Cea mai frumoasă gimnastă din lume, mesaj șocant: `Nu mai trăim în epoca de piatră!`...
Fiul unui mare lider PSD a vrut să se arunce de pe pod! Momente uluitoare...
Le-au injectat ser fiziologic în loc de vaccin. Unde s-a întâmplat
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Cum controlăm noua tulpină de coronavirus? Explicațiile unui medic pneumolog
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
SINGURUL loc de pe glob în care Rusia și SUA trăiesc în COMPLETĂ armonie și...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
ULTIMA ORĂ. ȘOC! Ce s-a întâmplat, de fapt, cu femeia din Bacău care a murit...
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Anunțul ȘOC despre Sebi, la fix două săptămâni de la dispariție. Ce s-a întâmplat, de...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Cine este femeia care S-A ÎMBOGĂŢIT cu o resursă din Carpaţi de care românii NU...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide