VACANȚE CU BANI PUȚINI. Sfaturile românului ajuns la „Capătul Pământului”

Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 05/06/2014, 11:46

Iată povestea unui optimist. Tânărul Răzvan Pascu făcea de toateîn studenție: împărțea fluturași, plivea buruieni în ferme și multealtele. Acum lucrează la o multinațională și mai câștigă și dincele trei site-uri proprii. Călătorește în lume, pe cont propriu,de curând a ajuns la „Capătul Pământului” și… iubeșteRomânia

Trei săptămâni tânărul Răzvan Pascu a călătorit prinChile, Argentina și Uruguay cu 4 – 5.000 dedolari, pe cont propriu. În banii ăștia a intrat toată plimbarea,cu toate cheltuielile ei. Nu și-a planificat nimic, n-a făcut nicio rezervare cu cazarea, a dormit la ce hostel aapucat, a mers de colo – colo cu ce mijloc de transport i s-aarătat. Dinainte și-a cumpărat numai biletul deavion dus-întors și atât. A calculat că aceeași călătorie,dacă ar fi făcut-o cu o agenție de turism nu trei săptămâni, cinumai două, l-ar fi costat 5.000 de euro numai cazarea, transportulși plimbările, fără banii de cheltuială.
„Oamenii spun că nu călătoresc fiindcă este foarte scump, dar nu-ichiar așa. Costurile se pot reduce mult – eu, de exemplu, îmi iaubiletele de avion cu multe luni înainte, când sunt promoții, mergcu transportul în comun, mă cazez la hosteluri și nu merg larestaurant de fiecare dată. Astfel, o dată la două luni obișnuiescsă merg undeva în străinătate, mai aproape, iar de două ori pe an,tot afară, dar undeva mai departe. Iar la fiecare sfârșit desăptămână ies din București”, ne spune tânărul. Dar unde anumeiese? Oriunde vede cu ochii, numai să schimbe aerul: „Oameniitrebuie să înțeleagă că și până la Mogoșoaia dacă merg și stau o ziacolo, nu trebuie să cheltuiască mai nimic. Este suficient un biletde autobuz, o sticlă cu apă și două sendvișuri”.

Pinguinul la el acasă: grupurile de turiști se oprescsă-i ofere pinguinului prioritate

El niciodată nu stă acasă când are concediu – chiar a doua zi îșiface bagajele și pleacă. Are numai 26 de ani, dar a văzut mai toatăEuropa plus locuri mai îndepărtate, cum ar fi Honk Kong sau Beijingși, mai nou, America de Sud. Zilele trecute, cânds-a întors în țară de la „Capătul Pământului”, a sărit direct de lacele peste 30 de grade ale latinilor, la cele cu minus ale noastre.În țară ningea, Răzvan era bronzat. Așa-zisul Capăt al Pământuluieste orașul Ushuaia din Argentina, cel mai sudicoraș al lumii. Să ajungă acolo fusese visul lui din copilărie, decând citea Jules Verne.
Revelionul acesta l-a prins în Santiago de Chile,la 22 de grade și 14.000 de kilometri de casă. A dansat pe stradăîmpreună cu ceilalți. De fapt, acolo lumea obișnuiește să dansezepe stradă și în zilele normale. Pun muzică și se invită unii pealții la dans, fără să se cunoască. Inedit a fost să se plimbe cubarca pe lângă ghețarul Perito Moreno și să se plimbe printrepinguini, la cea mai mare colonie de pinguini Magellan din lume.Acolo, turiștii erau obligați să meargă pe un traseu impus și, dacăse intersectau cu vreun pinguin, trebuia să-i dea prioritate. Erafascinant să vezi ditamai grupul de turiști că se oprește dintr-odată, să-l lase să treacă primul pe stăpânul pinguin.

„În studenție am avut atâtea joburi, încât nici nu mi lemai amintesc pe toate”

Banii de călătorii Răzvan și-i strânge singur, muncind de dimineațapână seara. Lucrează la o multinațională și, pe lângă asta, maicâștigă și din cele trei site-uri pe care le-a pus pe picioare.Primul a fost blogul personal, de business șitravel, iar celelalte două le oferă ponturi bunevizitatorilor și le dezvăluie locuri interesante unde pot sămeargă, de la excursii până la cafenele. Are zilnic în jur de 4.000de vizitatori și din toate trei site-urile câștigă, în medie, circa1.000 de euro pe lună. A pornit lucrând în studenție: „Am avutatâtea joburi, încât nici nu mi le mai amintesc pe toate. Amînceput cu chestionare și fluturași pe stradă, apoi am ajuns înMarea Britanie și în Scoția, la niște ferme, un fel de Work andTravel. Într-o parte pliveam la o fermă de morcovi și păstârnac,iar în alta, îngrijeam roșiile și castraveții dintr-o serăecologică. Fiindcă nu se foloseau îngrășăminte, puneam un fel depăianjeni peste legume, să mănânce dăunătorii. În Marea Britanieîmi amintesc că aveam 2.500 de lire pe lună. Nu am cheltuit baniistrânși, ci i-am investit pe bursă, câștigând mult mai mult. Însăam cunoscut acolo oameni veniți special să-și cumpere mașină”.

Unii îl întreabă când are timp să lucreze și la serviciu, și lacele trei site-uri. Își face singur fiindcă, spune, crede îneficiență. Astfel, de pildă, dacă ai știut să lucrezi eficient laserviciu, nu mai ai ce căuta să stai peste program ca să-ți terminitreaba. „Un exemplu concret de eficiență: când primesc un emailrăspund în secunda doi, ca să nu uit și să mă complic. Sau dacă amun apel pierdut, sun imediat înapoi. În București circul cu metroulsau cu autobuzul, fiindcă așa este mult mai rapid. Altfel, mașinamea stă în parcare. Nu mă uit la televizor și nici la filme, numaila National Geographic. Pentru site-uri mi-am angajat patrucolaboratori, pentru ca eu să am timp să mă ocup și de altele. Știuîn fiecare zi ce am de făcut, până seara, iar dacă cineva mă sunăacum să ieșim la un suc diseară, trebuie să-l programez pentru cândam timp”, ne povestește el.

CITEȘTEȘI: Tatăl vacanțelor boeme priveștecriza relaxat: „Profitați de reduceri,călătoriți”!

De ce este România o țară mai bună de trăit decât multealtele

Acum, că a văzut multe, poate face o comparație corectă întreRomânia și alte țări. Concluzia lui: în România se întâmplă foartemulte lucruri bune de care noi, cei care trăim aici, nu mai suntemconștienți. De pildă, metroul nostru este mult mai bun și mai comodfață de altele, din alte țări, vine la timp, circulă bine și înweekend, te poți baza pe el, iar scaunele sunt așezate maiconfortabil chiar decât cele din metroul londonez, mai zice Răzvan.Apoi, fast food-urile din România sunt mult mai curate și maicivilizate decât multe dintre cele aflate în alte capitaleeuropene. „Cel mai mult îmi place Transilvania. Are în generaldrumuri bune, nu știu de ce zic românii că sunt proaste, găseșticase săsești incredibil de frumoase iar oamenii sunt de nota zece.Și apoi, în străinătate trebuie să mergi mult să vezi o fatăfrumoasă. Aici sunt peste tot. Și mai e ceva: românii se îmbracă îngeneral mult mai elegant decât mulți alți oameni pe care i-am văzuteu”, adaugă tânărul. Ce-l deranjează cel mai mult sunt „cearta șiscandalul de la televizor”. Multă lume îl întreabă pe blog de ce nuemigrează – le răspunde tuturor că nu poate, România are prea multelocuri frumoase să o părăsească.

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
De ce a rupt-o Pepe cu Antena 1, de fapt: 'Mi s-a propus să ❗️'
FOTO. Andreea Raicu, sumă exorbitantă pentru a poza în Playboy! Cum arată vedeta acum în...
Cum arată Raluca Bădulescu după ce a slăbit 70 de kilograme. Dieta care o ajută...
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cristina, fosta soție a lui Bănel Nicoliță, dezvăluiri despre fuga fostului fotbalist în SUA. Ce...
Ce trebuie să faci dacă scapi telefonul în apă. Urmează neapărat acești pași și îl...
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
Care a fost cea mai furată mașină în 2020? Este incredibil că nu e un...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Judecătorii au lăsat în libertate un bărbat care a încercat să sărute forțat femeie. „Un...
ȘOCANT! Plin de datorii, Bănel Nicoliță a fugit din țară, de teama cămătarilor
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Secretul ULUITOR al cartofilor prăjiți! Trebuie să faci UN SINGUR LUCRU înainte să-i pui în...
Tranzacție uriașă între România și SUA. S-au cumpărat gazele din Marea Neagră
Cristinel DRAGOMIR s-a SUSPENDAT din funcția pe care o deține în Primăria Constanța
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Este sărbătoare mare azi în calendarul ortodox. Ce NU ai voie să faci de Sf....
Se rupe Uniunea Europeană?! Profeţie cruntă la nivel înalt: UE îşi joacă ultima carte
NOUL VIURSU pune pe jar sistemul medical! Pacienții ajung în stare critică la spital. E...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Cum se intră în magazinele Lidl, din 25 octombrie. Ce trebuie să ştie clienţii