SALVEAZĂ CRĂCIUNUL. Ce știe un copil de 4 ani despre părinții lui: „Mami stă în spital ca să n-o mai bată tati”

Un bunic piroman, o mamă în spital, un frate închis în pivniță și un tată înebunit după țuică, asta e moștenirea pe care o duce cu el, la doar 4 ani, Ionuț din Valea Screzii.

Un bunic piroman, o mamă în spital, un frate închis în pivniță și un tată înebunit după țuică, asta e moștenirea pe care o duce cu el, Ionuț, un băiețel de 4 ani din Valea Screzii. Ionuț e frumușel și lipicios și preocupat de o mașinuță mică din fier cu care se joacă pe podeaua din lemn din Casa Copiilor Mici. Asta când nu se învârte cu un tractor verde din plastic pe care îl împarte cu o blondă tunsă chilug, Miruna. Cedează în favoarea fetei pentru că își găsește rapid un alt punct de interes.

Pentru cei patru ani ai lui, Ionuț vorbește foarte bine. Și duce pe umerii lui o poveste cumplită. E cel mai mic dintre frați, amândoi fiindu-i alături în Valea Screzii. Andreea e la „Școlărițe”, cum e numită casa în care stă sora lui, iar Florin, fratele mai mare, e și el în tabăra înființată de părintele Nicolae Tănase. De fel e din București, povestește copilul, care nu știe însă să aprecieze timpul de când viața lui s-a schimbat.

Copilăria lui e bântuită încă de personaje vagi, al căror nume nu le-a uitat încă. Un bunic piroman – „Tataie dă mereu foc la tot. Și mi-a dat cu bățul peste mână”, își amintește copilul frânturi dn legătura lui cu bunicii.

Și mama e prezentă. O cheamă Elena și stă mai mult prin spital. Cel puțin asta știe băiatul. „Mama stă în spital, ca să n-o mai bată tati”, mărturisește.

„Tati” are și el nume, „dar este rău”, explică puștiul. „Bea țuică și îl băga pe Florin (n.r. fratele mai mare al lui Ionuț) în pivniță. Că era beat”, mai spune copilul. Tatăl are serviciu, așa își amintește – „repară case”, mai zice micuțul în timp ce se joacă cu mașina de fier plimbând-o imaginar de-a lungul unei bări a patului de metal din camera lui.

Când îl întrebi ce planuri are, Ionuț răspunde din prima: „Când o să mă fac mare o să mă fac salvator. Mă fac pompier, ca să salvez lumea”, este promisiunea copilului de 4 ani. Probabil, așa s-ar salva și pe sine. Până atunci însă își așteaptă mama. Cu mult realism. „Când o să vină mami cred că n-o să-mi aducă nimic. Poate doar ciocolată”, iar replica lui te lasă fără glas.

Câteva ore mai târziu, Ionuț avea să vadă cum arată viitorul. Cum arată salvatorii, în carne și oase. Un incendiu izbucnit de la supraîncărcarea instalației electrice avea să-i aducă pe pompieri în Valea Screzii.

Focul a mistuit într-o noapte și o dimineață prima clădire ridicată în Valea Screzii. Casa adăpostea bucătăria, sala de mese, cămara cu alimente, clubul de joacă al copiilor și birourile taberei.

Gândul și Știrile Pro TV au decis să înceapă săptămâna trecută campania Salvează Crăciunul. Vă chemăm pe toți să faceți un gest cât se poate de simplu. Intrați pe pagina specială salveazăcraciunul.ro și dați-i Like de pe contul vostru personal de Facebook.

Cum a început această campanie puteți vedea pe salveazacraciunul.ro.

Lista companiilor care au donat până acum este aceasta:

GlaxoSmithKline România (10.000 de euro), Fundația Vodafone România (5.000), Volksbank (5.000), Alico România (3.300), Europharm Distribuție (2.300), Medlife (1.000), Procter & Gamble (3.850), Mc Donalds (1.400), Opel (3.000), GlaxoSmithKline Consumer Healthcare (5.000). Două companii care au donat au dorit sa rămână anonime: prima a donat 7.000 de euro, a doua 2500. Chiar și angajații PRO TV au strâns 6.000 de euro pentru acești micuți. Colegii din PRO au organizat un târg de Crăciun în cadrul căruia s-a strâns această sumă. Detalii puteți afla aici. Inca doi sponsori: Lindab: țiglă pentru 140 mp de acoperiș, în valoare de 1700 de euro, si Birkston: cărămidă în valoare de 11.500 de euro.

Inchide