SALVEAZĂ CRĂCIUNUL. Povestea părintelui Nicolae Tănase, cel care are grijă de sutele de copii din VALEA PLOPULUI și VALEA SCREZII

În centrul social condus de preotul Nicolae Tănase la Valea Plopului și la Valea Screzii, trăiesc astăzi 403 suflete - copii abandonați, copii fără părinți pe care nimeni nu-i vrea, copii abia născuți, mame în dificultate ori bătrâni lăsați de oameni fără suflet pe marginea drumului. Odinioară, îi știa pe toți pe nume.

În centrul social condus de preotul Nicolae Tănase la Valea Plopului și la Valea Screzii, trăiesc astăzi 403 suflete – copii abandonați, copii fără părinți pe care nimeni nu-i vrea, copii abia născuți, mame în dificultate ori bătrâni lăsați de oameni fără suflet pe marginea drumului. Odinioară, îi știa pe toți pe nume.

„Când erau 328, am cunoscut tot, inclusiv numele. De când am sărit de la 328 la 403, nu mai știu această diferență, pentru că am fost și foarte ocupat, și numărul e foarte mare”, spune preotul, care a înființat în 1994 Asociația Pro Vita pentru născuți și nenăscuți.

La început, avea în grijă câteva suflete, însă numărul lor a crescut de la lună la lună. „Locul ăsta a crescut de nevoie. Adică, nemaincăpând copiii în sat, la familiile, care îi țineau sau în casele vechi cumpărate de noi, ne-am instalat pe prundul acesta. Apoi a trebuit să tot continuăm și am tot construit”, povestește preotul.

Astfel au apărut 17 case, în cadrul Centrului Social Pro Vita pentru născuți al Parohiei Valea Plopului și în cel al Asociației Pro Vita din Valea Screzii, în care locuiesc sute de copii.

Nu fixăm o dată de plecare, dacă faci asta îl arunci în stradă

„Sunt beneficiari de toate vârstele și stările, fie copii în pântecele mamelor lor, fie bătrâni, fie fete care au părăsit orfelinatul la 18 ani, au venit și au rămas la noi, fie mame cu probleme diverse, fie persoane fără adăpost. La noi se stă de la minus opt luni la plus 86 de ani. Nu fixăm o dată de plecare, pentru fixând o dată de plecare practic îl dai în stradă”, spune părintele Tănase, care încearcă să le facă un rost, să cumpere pământ și să-i ajute să își facă o casă pe cei care au depășit vârsta de 18 ani.

„Nu-l îndepărtăm nici la 18 ani, nici după aceea, nici după ce se căsătorește, pentru că dacă nu avem un comportament de mamă și de tată nu-i e bine copilului. Dacă se poate, trebuie să avem comportament de părinți: însoară, mărită, copiii vin în vizită. Însoară, mărită, nasc, părinții sunt bucuroși de nepoți…” , spune părintele Tănase, el însuși tată a șase copii, din care unul înfiat.

Copiii pleacă în fiecare an la mare

Știe care sunt nevoile copiilor din tabără. Toți cei pe care i-a luat în grijă încă de la naștere sunt bolnavi de rahitism. „Sunt născuți din mame tinere, care graviduțe fiind s-au încins, n-au mers la medic, n-au luat vitamine. Ei trebuie duși la mare de trei ori pe an. Noi nu putem face asta, așa că îi ducem o singură dată pe vară la mare, câte 12 zile”, spune preotul care și-a cumpărat acolo un teren. Cu nevoile copiilor care vin la Valea Screzii sau Valea Plopului de te miri unde e ceva mai greu.

„Cea mai mare nevoie a lor este cea de adaptare… E foarte greu pentru un copil al străzii să se adapteze între aceste dealuri. E greu de înțeles fenomenul, preferă strada decât să rămână aici, firește făcând anumite lucruri. Să taie lemne, să facă curățenie și, nu mai vorbesc, să meargă la școală. Trebuie să înțeleagă unde se află, într-un teritoriu mai puțin agreabil, frumos, dar oarecum sălbatic. Trebuie să înțeleagă că la noi nu se fumează, după aceea nu se înjură și se imită copiii din sat, adică se merge la aceeași școală și la aceeași grădiniță”, spune părintele Tănase, care a turnat deja fundația unui after school în tabăra de copii de la Valea Screzii. Cu construcția este însă mai greu, pentru că banii sunt puțini.

„Suntem zgârciți la bani. Cu banul poți cumpăra ciment și fier beton”

„Suntem ajutați de oameni cu mai puține posibilități, care vin la noi cu portbagajul pli, dar și de oameni cu mai multă dare de mână, care ne dau fie alimente, fie bani. Noi cu banii suntem mai zgârciți. Cu banul poți cumpăra ciment și fier beton și mai ales teren. Noi încercăm să-i facem fiecărui copil un rost și să-i cumpărăm teren și să-i facem temelia la casă. Apoi, noi punem o parte din bani, dar trebuie să pună și el o parte”, arată preotul care e regula.

Gândul și Știrile Pro TV au decis să înceapă săptămâna trecută campania Salvează Crăciunul. Vă chemăm pe toți să faceți un gest cât se poate de simplu. Intrați pe pagina specială salveazăcraciunul.ro și dați-i Like de pe contul vostru personal de Facebook. Sponsorii campaniei, Pro TV, GlaxoSmithKline România, Fundația Vodafone, Alico România, Volksbank, Europharm Distribution, Medlife, Procter&Gamble, McDonald’s, GlaxoSmithKline Consumer Healthcare, Opel și două companii care au dorit să rămână anonime au donat până acum 55.4500 de euro pentru copiii din Valea Screzii și Valea Plopului. Salvează Crăciunul a strâns, până luni seara, peste 94.000 de LIKE-uri, fiind campania care a avut cea mai rapidă viralizare din Facebook-ul românesc.

Inchide