Ambalajele din plastic favorizează apariția obezității

Publicat: 25 01. 2016, 16:48

Plastifianții sunt adăugați în ambalaje, cabluri și alte produse pentru le face mai flexibile și mai ușor de manipulat.

Cunoscuți și ca flatați, plastifianții sunt controversați deoarece pătrund în corp prin piele și mâncare, perturbând producția de hormoni.

Mâncărurile grase sunt mai dăunătoare, deoarece plastifianții se dizolvă mai repede și se transferă în mâncare, scrie Euractiv.

Cercetătorii de la Helmholtz Centre for Environmental Research  au putut să demonstreze pentru prima dată că plastifianții contribuie de adevărat la creșterea în greutate.

Unu din noi adulți germani este obez, iar în jur de 15% dintre copii și tineri suferă de probleme de greutate, spune Martin von Bergen. Riscul de boli cardiovasculare, leziuni ale articulațiilor, inflamații cronice și cancer crește cu fiecare kilogram în plus.

Numărul de oameni obezi continuă să crească la nivel global. „Pe lângă obiceiuri alimentare proaste și lipsa mișcării, factorii genetici joacă și ei un rol”, spune von Bergen. El adaugă că anumiți factori din mediu, precum flatații, pot contribui la apariția obezității.

Cercetătorii au testat teoria pe șoareci, adăugând plastifiantul DEHP în apa lor de băut. Rezultatele au constat în creștere în greutate, în special în cazul femelelor.

Felul în care plastifianții afectează producția de hormoni și cauzează luare în greutate nu este clar. Cercetătorii continuă să caute răspunsul.

La nivelul Uniunii, Comisia Europeană a amânat încă o dată publicarea unei definiții a chimicalelor care afectează sistemul hormonal al indivizilor sau al copiilor lor. Executivul european a transmis că problema trebuie cercetată mai în amănunt.