Atenție la ce OUĂ mâncați de Paște! Avertismentul unui medic: „Toxiinfecția alimentară poate duce la deces”

Publicat: 01 05. 2024, 17:44
Actualizat: 01 05. 2024, 20:58
Ouă de Paște. Shutterstock

Un anumit tip de ouă pot fi periculoase pentru consum. Există riscul ca un anumit tip de ouă să producă o toxiinfecție alimentară ce poate duce chiar și la deces.

Cu ocazia sărbătorilor pascale, ouăle sunt cele mai consumate alimente. Vopsirea ouălor este o tradiție anuală, practicată în Joia Mare sau în Sâmbăta Mare.

Ouăle sunt folosite la prepararea drobului de miel, precum și a unor deserturi delicioase, precum cozonac și pască.

De ce nu este sănătos să consumi ouă de rață?

Medicul Virgiliu Stroescu se referă la ouăle de rață care pot fi un pericol pentru organismul uman. De asemenea, el a făcut referire și la maioneză.

„Este interzis consumul de ouă de rață pentru că poate da o toxiinfecție groaznică, mortală. De aceea nu se face maioneză din ouă de rață sau de gâscă. Se pare că anatomia lor, pentru că sunt mai joase decât găinile, poate apărea o infecție mult mai gravă”. 

Medicul explică că ouăle de rață sunt contaminate cu bacterii. Rațele adoră să se scalde în apă murdară și în noroi. De aceea, dacă ouăle de rață nu sunt curățate și depozitate corespunzător, pot să transmită boli. Ouăle de găină sunt mai sigure pentru consum, a spus medicul la Antena 3 CNN.

Coș cu ouă de Paște. Shutterstock

Atenție și la vopseaua de ouă găsită în comerț

Vopseaua de ouă din magazine poate fi toxică pentru organism, fiind obținută din coloranți artificiali, a avertizat medicul Radu Țincu la Antena 3 CNN.

„Trebuie să ne asigurăm că ouăle nu sunt crăpate. Vopseaua nu trebuie să ajungă în contact cu partea pe care o mâncăm, pentru că, odată ce ajunge acolo, este evident că va fi ingerată. Vorbim despre substanțe chimice, toxice, care pot merge mai mult decât la nivelului tubului digestiv și pot fi absorbite în sânge”, declară Radu Țincu. El avertizează că „vopseaua strălucitoare” este periculoasă, deoarece conține metale care se pot infiltra prin coaja oului.

Medicul mai spune că ouăle pot fi menținute la temperatura frigiderului pentru câteva zile. Ținute la temperatura camerei, trebuie să fie consumate în câteva ore. Acestea se deteriorează și pot produce toxiinfecție alimentară. Radu Țincu recomandă să consumăm maxim două ouă la o masă.

Ouăle vopsite cu nuanțe „strălucitoare” pot dăuna grav sănătății. Vopselele de acest tip pot conține metale periculoase pentru organism dacă se scurge pe albuș, prin coaja crăpată a oului. Sursa Foto: Shutterstock

Ouăle vopsite natural, cea mai bună variantă

Pentru a preveni orice risc, gospodinele au la dispoziție mai multe opțiuni pentru a vopsi ouăle natural, fără vopsele artificiale din comerț.

În vechime, femeile de la țară fierbeau frunze pentru a obține vopsele.

Potrivit dr. Oana Cuzino, următoarele nuanțe pot fi obținute din condimente, legume, fructe și oțet:

  • galben se poate obține cu turmeric și o lingură cu oțet;
  • roz din sfeclă roșie;
  • mov din zeamă de afine;
  • cărămiziu din coji de ceapă roșie;
  • albastru din varză roșie fiartă cu o lingură de oțet;
  • maro din cafea;
  • roz deschis din suc de merișoare;
  • roșu-cărămiziu din boia de ardei fiert în apă;
  • albastru-gri din suc de struguri roșii cu oțet;
  • verde din frunze de spanac;
  • violet din vin roșu;
  • galben deschis din coaja de portocală cu oțet.