Beneficiile ciocolatei negre și ale vinului roșu, puse la îndoială

Publicat: 30 08. 2012, 09:20
Actualizat: 20 08. 2014, 21:49

Studiile clinice au demonstrat în repetate rânduri că vinul roșu și ciocolata, în special cea neagră, țin la distanță bolile cardiovasculare. Medicul cardiolog Steffen Desch, de la Centrul de Cardiologie, din cadrul Universității Leipzig din Germania, contrazice tot ceea ce oamenii de știință au constatat în laboratoare.

Expertul este de părere că nu există nicio dovadă concludentă în ceea ce privește faptul că aceste alimente ar proteja organismul de afecțiunile cardiace, notează Daily Mail.

Deși studiile au arătat că două-trei pătrățele de ciocolată neagră mâncate zilnic previne apariția hipertensiunii arteriale și reduce inflamațiile din organism, dr. Desch este precaut în ceea ce privește aceste dovezi. „În ciuda tuturor studiilor, niciun medic nu recomandă pacienților lui să ia preventiv ciocolată sau să își mențină tensiunea arterială în parametri normali mâncând acest aliment. Nu există dovezi clare și nici explicații plauzibile care să ateste beneficiile ciocolatei în privința bolilor de inimă”, a punctat medicul. În plus, acesta a mai precizat că numărul de kilocalorii pe care ciocolata îl conține este unul destul de ridicat pentru a oferi protecție corpului împotriva afecțiunilor cardiovasculare.

În ceea ce privește beneficiile vinului, un grup de specialiști de la Centrul Medical din cadrul Universității Eramus, din Rotterdam, au constatat că doza zilnică recomandată de vin roșu, respectiv 150 de mililitri, conține o cantitate foarte mică de resveratrol, antioxidant recunoscut pentru beneficiile sale asupra funcției cardiace. Astfel, pentru ca vinul să asigure organismului efectele benefice ar trebui să bem în cantități ridicate, dar acest lucru este contraindicat, deoarece alcoolul băut în exces duce la apariția bolilor de inimă.