Cancerul de col uterin, cauza morții a peste 2.000 de femei în fiecare an. Medic: În scopul prevenției este esențială vaccinarea și testarea HPV

Publicat: 22 04. 2019, 15:43

Medicul a declarat că acest tip de cancer este fatal atunci când este descoperit tardiv. El a precizat că, doar în România, anual, peste 2.000 de femei mor din cauza cancerului de col uterin. „Este un cancer îngrozitor, cu finalitate absolută spre mortalitate, descoperit în stadii tardive. Sunt peste 2.000 de femei care, an de an, în România mor de cancer de col”, a mai spus Radu Vlădăreanu.

Doctorul a precizat că, în scopul prevenției, esențială înainte de toate este vaccinarea și testarea HPV. Tot el a spus și că cea mai mare incidență a cancerului de col se înregistrează în rândul femeilor care nu și-au făcut testarea în ultimii ani. „Avem în prezent vaccinarea ca metodă de prevenție și testarea HPV, poate mai mult decât Papa Nicolaul care rămâne o metodă cu rată de sensibilitate destul de scăzută. (..) Cele care vin cu cancer de col sunt femei care nu-și fac testarea în ultimii ani. Când avem această testare făcută anual, bianual, la trei ani, tot e ceva și diferența este mare, la fel și șansa la viață”, spune Radu Vlădăreanu.

Șeful Clinicii de Obstetrică- Ginecologie a Spitalului Universitar de Urgență Elias a declarat în același context că vaccinul folosit în prevenirea cancerului de col este prea puțin folosit, iar asta în mod paradoxal deoarece este singurul tip de cancer care beneficiază de un vaccin în acest sens. „Ceea ce nu avem la celelalte cancere, avem la cancerul de col: un vaccin. Din păcate nu îl folosim sau cel puțin noi, în această zonă a lumii, nu îl folosim cât ar trebui. Ar fi remarcabil să avem vaccin împotriva celorlalte cancere cu care se confruntă omenirea, dar nu le avem, avem doar pentru cancerul de col. Cu toate astea, nu îl folosim cât ar trebui, ceea ce e greu de perceput pentru cineva care înțelege această patologie, și mai ales, pentru cineva care știe cum arată una din femeile cu cancer avansat de col”, a declarat Radu Vlădăreanu.

 

El a precizat că semnalele legate de conștientizarea pericolului în rândul populației sunt bune la nivel național, însă numărul deceselor, precum și incidența cazurilor cancerelor de col înregistrate rămân în continuare mari.„Lumea începe să înțeleagă necesitatea vaccinării HPV ca modalitate de preveție a cancerului de col, într-o țară în care care se află pe un loc fruntaș în ceea ce privește incidența cancerului de col, dar și a mortalității cauzate de cancerul de col. (..) Primele care vin să facă vaccinare fetelor sunt femeile care au trecut printr-o astfel de experiență și au scăpat.”, a mai spus medicul.

Șeful Clinicii de Obstetrică- Ginecologie a Spitalului Universitar de Urgență Elias a concluzionat spunând că în acest moment, la nivel global, multe țări au făcut un scop din a eradica cancerul de col uterin.„ Sunt țări care abia așteaptă să anunțe eradicarea cancerului de col, prima se pare că va fi Autralia, se apropie cu pași repezi Canada, pentru același deziderat, dar și Marea Britanie”, a declarat medicul.

Luni, grupul de lucru Vaccine Advocacy al Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) a organizat la Spitalul Clinic Colțea din București, o dezbatere cu ocazia Săptămânii Europene a Imunizării, pe tema acoperirii vaccinale la nivel național.