Care este greutatea totală a oamenilor de pe pământ

Publicat: 19 06. 2012, 19:00
Actualizat: 19 06. 2012, 19:01

Creșterea incidenței obezității un impact negativ la fel de puternic asupra mediului și resurselor naturale ca suprapopularea, avertizează savanții britanici. Experți de la London School of Hygiene and Tropical Medicine au calculat pentru prima oară greutatea totală a populației lumii – 287 de milioane de tone. Mai mult decât atât, conform calculelor lor, 15 milioane de tone revin persoanelor obeze, iar 3,5 milioane de tone – supraponderalilor.

Folosind date statistice ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pe anul 2005, autorii proiectului au calculat că, în medie, un adult cântărește 62 kg, dar în SUA acest indice este mai mare cu o treime, informează BBC

În general, această cifră diferă foarte mult de la o regiune la alta. Dacă în America de Nord, greutatea corporală medie a unui adult este de 80,7 kg, în Asia doar 57,7 kg, mai arată datele cercetării. 

Conform cercetătorilor britanici, 61% din populația lumii trăiește în Asia, lor însă le revine doar 13% din greutatea totală a locuitorilor de pe Terra. 

„Când vorbim de problemele de mediu, imediat ne gândim la numărul în creștere al locuitorilor de pe Pământ, problema nu este însă câte guri trebuie de hrănit, ci excesul de masă corporală al oamenilor”, a declarat profesorul Ian Roberts, unul din autorii raportului.

În același timp, Roberts avertizează că problema nu se limitează doar la persoanele obeze. „Atunci când vorbim de obezitate, mulți au imaginea greșită care îi împarte în „ei”, – cei cu o alimentație în exces, și „restul” – cei care se alimentează corect. De fapt, este o problemă care privește întreaga umanitate, întrucât toți adăugăm în greutate”, a mai spus cercetătorul. 

Datele cercetării mai arată că SUA se situează pe primul loc în tabelul de greutate al populației întocmit de experții britanici. „Dacă populația din toate țările lumii s-ar caracteriza prin același grad de exces de greutate ca în Statele Unite, aceasta ar echivala cu o creștere de 1 miliard a populației de pe Terra, cu o greutate corporală medie”, precizeză profesorul Roberts. 

Oricât ar părea de surprinzător, printre primele zece țări cu locuitori suferind de exces de greutate figurează state precum Kuweit, Croația, Qatar și Egipt. Creșterea în greutate în rândul populației din țările arabe se explică prin influența autoturismelor asupra vieții cotidiene, consideră Ian Roberts. „Oamenii de aici au început să se miște din ce în ce mai puțin, preferând mașina mersului pe jos”, indică profesorul. 

În partea de jos a listei „țărilor cu locuitori obezi” se află Vietnam, Etiopia și Eritreea, ultimele două fiind și state cu un grad îngrijorător de sărăcie. Cu toate acestea, autorii studiului subliniază că nu doar sărăcia poate fi un motiv pentru o greutate corporală normală, dând ca exemplu în acest sens cazul Japoniei, una dintre țările puternic industrializate din lume. Profesorul Roberts consideră că Japonia oferă exemplul cel mai elocvent că „poți fi suplu, fără a fi sărac”.