Care sunt cauzele dermatitei atopice și cum se poate trata

Publicat: 07 02. 2016, 19:29
Actualizat: 01 10. 2018, 18:27

Dermatita poate apărea încă din primele luni de viață. Bebelușii au zone de piele uscată, roșie, manifestă mâncărimi, sunt agitați. În timp, netratată, poate duce la astm, conjunctivită sau rinită.

Medicul dermatolog Oana Spânu ne spune care sunt factorii care duc la apariția dermatitei atopice, atât în cazul copiilor, cât și al adulților, și cum poate fi tratată.

„Factorii care determină dermatita atopică sunt multipli: genetici, imunologici, metabolici, infectioși si alergeni. Părinții cu astm, rinită sau eczeme repetate trebuie să fie preveniți întrucât copiii lor pot dezvolta dermatita atopică. Pielea pierde foarte ușor apa, se usucă, apar măncărimi și ulterior, după ce ne scărpinăm, fisuri în piele, ducând apoi la infecție. Cele mai afectate zone la copil sunt fața, gâtul, trunchiul  și picioarele, fiind ocolită zona scutecului. La adolescenți și adulți zonele afectate se restrâng pe brațe, picioare, în special în plicile cotului și genunchiului, palme și tălpi. Iarna manifestările se agravează. Temperaturile extreme, transpirația, hainele din lână sau fibre sintetice, parfumurile, uleiurile, săpunurile agravează pruritul și declanșează o cascadă a manifestărilor.

Copiii cu dermatită atopică au nevoie de o îngrijire aparte: pielea se spală cu loțiuni emoliente și apa călduță, se evită săpunurile, se aplică, de două ori pe zi, pe tot corpul, unguente sau creme bogate în lipide și ceramide. Mai mult, este bine ca cei mici să aibă unghiile tăiate pentru a nu își zgâria pielea atunci când se scarpină. Hainele să fie din bumbac fin, la fel și lenjeria de pat. Este indicat să nu doarmă pe perne cu pene și să nu stea în preajma animalelor de casă, ori în mediu cu praf”, spune Oana Spânu.

Pentru a primi diagnosticul și tratamentul corect, este recomandat să ne prezentăm la medic la apariția primelor semne.

„Pe termen scurt sunt recomandate cremele antiinflamatoare, iar, in formele mai severe, sunt necesare medicația antialergiăa sistemică,  tratamentul complicațiilor și urmarirea atentă de către medic. Spălarea pielii se va face, nu foarte des, cu săpunuri neutre sau uleiuri fără parfum, iar pielea este bine să fie îngrijită cu produse dermatocosmetice potrivite. În cazurile moderate și severe există riscul de a dezvolta atopie (astm, rinită) și de a persista afectarea pielii în viața adultă””, declară Dr. Oana Spânu. (Simona Tudorache)