Câte CAFELE trebuie să bem pe zi? Medicul Vlad Ciurea și doctorul „Medicool” Mihail Pautov au deslușit misterul

Publicat: 10 02. 2024, 10:25
Actualizat: 10 02. 2024, 10:25
Câte cafele trebuie să bem pe zi? Medicul Vlad Ciurea și doctorul „Medicool” Mihail Pautov au deslușit misterul

Vlad Ciurea, medic și profesor de neurochirurgie, un etalon al medicinei românești, și „medicool” Mihail Pautov au deslușit misterul cu privire la câte cafele ar trebui să bem pe zi.

Reputatul medic Vlad Ciurea susține că este singurul energizant „permis”, care nu dăunează chiar atât de tare sănătății.

Cafeaua, considerată de mulți o necesitate zilnică, își câștigă locul în categoria suplimentelor de energie benefice, având efecte pozitive asupra vaselor de sânge și, implicit, asupra activității cerebrale.

„Există energizante, suplimente, care favorizează activitatea cerebrală. Un astfel de energizant este cafeaua. Dar contează foarte mult doza! O cafea bună, dimineața, dar nu foarte tare… Cofeina deschide vasele și ajută la activitatea cerebrală, ca și ciocolata, intră în același grup”, a explicat renumitul neurochirurg la Antena 3 CNN, conform Capital.ro.

Medicul Vlad Ciurea

Medicul Pautov: „Și alte lucruri pe care le ingerezi conțin, la rândul lor, cofeină”

Ca să întărească ideea, „medicool” Mihail Pautov afirmă că, de cele mai multe ori, consumi o cantitate mai mare de cofeină decât ai fi tentat să crezi.

„Este ușor să numeri ceștile de cafea, însă adesea omiți că și alte lucruri pe care le ingerezi conțin, la rândul lor, cofeină.

Analgezicele, băuturile energizante, ceaiurile, ciocolata și diverse suplimente alimentare (pentru slăbit, îmbunătățire a performanței academice, pentru mai multă putere de concentrare și atenție) conțin o cantitate mai mică sau mai mare de cofeină.

În plus, anumite medicamente, precum cimetidina sau contraceptivele orale, pot afecta metabolizarea cofeinei.

În consecință, într-o singură zi poți consuma o cantitate excesivă de cofeină, fără să îți dai seama, lucru care poate duce la efecte adverse sau chiar intoxicație”, afirmă Mihail Pautov, pe blog-ul său.

Doctorul „Medicool” Mihail Pautov