Ce efect are zahărul asupra creierului

Publicat: 19 02. 2016, 16:32

Cercetătorii australieni au studiat influența comsumului de zahăr asupra creierului pe șoareci de laborator. Ei au plecat de la premisa că toată lumea cunoaște influențele pe care băuturi precum Coca-Cola sau limonada extrem de dulce le pot avea supra sănătății dinților sau asupra siluetei noastre. Oamenii de știință au vrut să vadă dacă zahărul are și alte influențe asupra organismului uman. 

Schimbările pe care le-a observat echipa de cercetători au fost la nivelul regiunii creierului care este responsabilă cu emoțiile și funcția cognitivă. Impactul pe care îl are consumul de zahăr asupra acestei zone fiind mai mare decât impactul avut de stresul zilnic, care începe din perioade timpurii ale vieții sau de traumele provocate de diferitele abuzuri. 

Cercetătorii au urmărit dacă influența negativă a stresului zilnic, apărut de multe ori încă din copilărie, este alimentată în vreun fel și de consumul de zahăr. Astfel, deoarece femeile sunt afectate mai puternic de stres decât bărbații, testele au fost făcute pe șoareci de laborator femele. 

Femelele au fost expuse diferitelor situații stresante încă din primele zile de la naștere, fiind lăsate să doarmă în culcușuri improprii. Au fost lăsate să trăiască așa câteva zile, după care au revenit la condițiile normale de viață, până când au fost înțărcate de la mamele lor. După înțărcare, femelele au fost împărțite în două grupuri, unele aveau o dietă săracă în grăsimi și puteau bea doar apă, în timp ce cealaltă jumătate dintre ele a primit mâncare normală, apă și o soluție compusă în proporție de 25% din zahăr. 

Oamenii de știință au observat că în cazul șoarecilor care nu erau stresați, dar consumau zahăr în exces, modificările la nivelul regiunii creierului care este responsabilă cu emoțiile și cogniția erau aceleași ca în cazul celor care erau foarte stresați. 

Aceste modificări pe care consumul de zahăr le aduc la nivelul creierului sunt de mare interes pentru oamenii de știință, având în vedere că la nivel mondial tot mai mulți copii consumă frecvent băuturi indulcite cu zahăr. Dacă schimbările desoperite în cazul șoarecilor se vor dovedi similare și în cazul omului, atunci reducerea consumului de zahăr ar trebui să devină o necesitate a societății actuale.