Cea mai răspândită boală infecțioasă din lume. 41 de români se îmbolnăvesc în fiecare zi

Publicat: 25 03. 2016, 11:55

Tuberculoza este o boală curabilă, asociată, de cele mai multe ori cu Era Victoriană. Totuși, aceasta afecțiune aproape că a dispărut din Marea Britanie, dar afectează foarte multe țări din întreaga lume.

Organizația Medici fără Frontiere arată că aproximativ 1.5 milioane de oameni mor anual din cauza faptului că nu descoperă și nu tratează la timp boala. Cifrele mortalității produse de tuberculoză sunt comparabile cu cele ale deceselor cauzate de virusul HIV/SIDA, care din 1970 încoace a omorât peste 39 de milioane de oameni, potrivit OMS.

„Tuberculoza este tratabilă și totuși este boala infecțioasă care omoară cei mai mulți oameni în întreaga lume. Avem nevoie cu disperare de un tratament care este ușor de tolerat pentru oameni, care să vindece cât mai mulți oameni și care să fie disponibil și accesibil. În sens contrat, vom avea de-a face în continuare cu foarte multe decese”, a declarat medicul Grania Brigden de la Medici fără Frontiere. 

Tratamentele pentru tuberculoză sunt, în general, foarte costisitoare. Potrivit cifrelor furnizate de Medici fără Frontiere, acestea se situează, în medie, între 1.800$ și 4.600$ de persoană. De asemenea, medicația poate cauza efecte adverse pacienților, traduse prin scăderea poftei de mâncare, greață și vărsături. 

Mai mult, organizația reclamă companiile farmaceutice pentru menținerea prețurilor ridicate în cazul medicamentelor folosite în tratamentul pentru tuberculoză, amintind că noi descoperiri în ceea ce privește medicația au fost făcute, însă noile pastile nu sunt accesibile decât persoanelor cu anumite venituri. 

„Potențialul acestor noi medicamente se vede în persoanele cu tuberculoză multidrog rezistentă în stare foarte avansată, care reușesc să iasă din spital și care, fără aceste medicamente ar fi fost moarte”, explică medicul Yoseph Tassew, coordonatorul Medici fără Frontiere în Rusia. „Este frustrant să vedem că după o jumătate de secol avem medicamente pentru tuberculoză care pot salva viețile celor mai afectați dintre pacienți, dar nu putem oferi această speranță celor care au cu adevărat nevoie”, completează acesta. 

Organizația Medici fără Frontiere a făcut un apel la companiile care produc aceste medicamente pentru o prioritizare a distribuției lor în țările care au cea mai mare nevoie. 

În România, potrivit statisticilor, în anul 2014 au existat 15.300 de pacienți depistați cu tuberculoză, adică 41 pe zi. Dintre aceștia, 500 reprezintă cazuri noi de tuberculoză multidrog rezistentă. Astfel, România ocupă locul al șaselea în regiunea OMS Europa. 

Guvernul a aprobat anul trecut un program care vizează scăderea cu 10% anual a cazurilor de tuberculoză în țara noastră, pentru perioada 2015-2020.