Cele mai frecvente greșeli pe care le fac oamenii care se cred sănătoși

Publicat: 12 11. 2014, 16:28
Actualizat: 18 05. 2015, 16:49

Ai o dietă echilibrată, faci sport și ai un program de odihnă bine stabilit. Medicii nutriționiști spun că nu este suficient pentru a te declara o persoană care urmează un stil de viață sănătos. Mai jos puteți vedea cele mai dese greșeli pe care le fac persoanele care se cred sănătoși.

● Nu citești cum trebuie etichetele produselor. Înainte de a pune un produs în coșul de cumpărături, citești cu atenție câte calorii, grăsimi, carbohidrați sau proteine conține. Asta nu este suficient. Cea mai importantă parte a etichetei sunt ingredientele. Ele ne spun ce conține produsul respectiv, ele fiind mai importante decât aportul caloric și cel de grăsimi. Dacă citești tabelul nutrițional, nu o să găsești acolo informații cu privire la faptul dacă ingredientele sunt naturale sau procesate, daca conțin chimicale sau aditivi.

● Consumi zaharuri „naturale, organice”. Zahărul este zahăr indiferent dacă poartă denumirea de natural sau organic. Indiferent de denumirea și proveniența lui, ar trebui consumat cu precauție, deoarece zahărul ridică nivelul glicemiei din sânge, duce la apariția dezechilibrelor în organism și va crește dependența de dulce. Poți încerca ștevia organică lichidă sau poți mânca o mână de stafide pentru a-ți potoli pofta de dulciuri. Stafidele conțin triptofan, un aminoacid important pentru funcționarea creierului.

● Mergi la petreceri infometat. Înainte de a ieși în oraș cu prietenii sau de a te duce la o petrecere cu bufet suedez ai tendința de a te înfometa o zi întreagă mizând pe faptul că vei avea acolo o gustare, care va avea un conținut caloric destul de ridicat. Nutriționiștii afirmă că acest obicei te va împinge să mănânci mai mult decât ai planificat.  

● Nu pui întrebari. Dacă ești obișnuit cu mâncarea sănătoasă, nu te sfii să pui întrebări când mergi la restaurant. Deși în meniu pot fi denumiri de preparate vegane sau vegetariene, ele pot fi făcute cu uleiuri nesănătoase sau au un conținut ridicat de zahăr și sare. Altele pot avea sosuri din ingrediente nesănătoase și cu chimicale procesate. Pune întrebări în legătură cu prepararea respectivelor produse și alege-le pe cele care ți se potrivesc cel mai bine. Sau poți cere să ți se pregătească într-un anume fel preparatul pe care l-ai ales.