Cercetătorii au dezvăluit motivele pentru care dietele de Revelion nu sunt eficiente

Publicat: 28 12. 2014, 16:57

Fiecare dintre acești trei factori joacă un rol esențial în relația cu alimentele și explică motivul pentru care anumite persoane au tendința de a mânca prea mult, relatează dailymail.co.uk.

Cercetătorii britanici au identificat trei tipuri mari de persoane: „pasionații de ospețe” – care continuă să mănânce pentru că nu se satură niciodată, „pofticioșii în mod constant” – care se gândesc tot timpul la mâncare, și „mâncătorii emoționali” – care dau iama prin bucătărie atunci când întâmpină dificultăți în viață.

Potrivit autorilor acestui studiu, coordonat de Susan Jebb, specialist guvernamental în nutriție și profesor la Universitatea Oxford, și Giles Yeo, profesor de genetică la Universitatea Cambridge, fiecare dintre cele trei grupuri de persoane reacționează diferit față de diverse diete.

Teoria a fost testată pe un eșantion de 75 de voluntari – câte 25 de persoane în fiecare grup – pe parcursul a trei luni, în vara anului 2014.

Rezultatele și concluziile studiului vor fi expuse pe larg în emisiunea de televiziune „Horizon”, ce va fi difuzată de postul BBC2 pe 12 ianuarie.

Autorii studiului spun că persoanele din primul grup („feasters” în limba engleză, n.r.) nu produc în organismul lor cantități suficiente de GLP1, un hormon care induce creierului senzația de sațietate.

Medicul Christoffer R. Van Tulleken, care este și un apreciat prezentator de televiziune și va prezenta emisiunea „Horizon”, a explicat: „Dacă sunteți o persoană care mănâncă tot ce găsește prin cămară și nu simte niciodată că s-a săturat, atunci există riscul să fiți un «pasionat de ospețe». În al doilea rând, știm deja că anumiți oameni prezintă un factor de risc genetic pentru a deveni supraponderali. Nu există o singură genă vinovată de acest fapt, ci mai multe. Unele influențează personalitatea, altele apetitul, iar altele voința. Persoanele care prezintă multe astfel de «gene ale obezității» sunt incluse în categoria «pofticioșilor în mod constant».

Maeștrii bucătari și pasionații de gastronomie se înscriu cel mai adesea în această categorie, a precizat același medic britanic.

„În final, am observat că anumiți oameni își administrează singuri un fel de «tratament medical» cu ajutorul mâncării. Ei mănâncă atunci când sunt nefericiți. Le spunem «mâncători emoționali»”, a adăugat profesorul Van Tulleken.

După identificarea celor trei grupuri, cercetătorii au creat diete diferite pentru fiecare dintre ele.

Cei din primul grup au primit o dietă ce a fost concepută pentru a stimula concentrația din organism a unui hormon prin intermediul unor alimente bogate în proteine, precum carne, pește și semințe de leguminoase și prin eliminarea din alimentație a carbohidraților, existenți în pâinea albă și cartofi.

Voluntarii din al doilea grup au primit „dieta 5:2”, bazată pe un număr de doar 800 de calorii pe zi, timp de două zile, în fiecare săptămână. În celelalte cinci zile, voluntarii din acest grup puteau să mănânce orice doreau.

Persoanele din al treilea grup au fost înscrise în programe educative de tip „Weight Watchers” („Supraveghetorii greutății corporale”), întrucât autorii studiului au considerat că acești voluntari aveau de fapt nevoie de un sprijin de ordin social pentru a preveni alimentația compulsivă.