Cinci alimente cu CARBOHIDRAȚI sănătoși care ar trebui consumate

Publicat: 09 09. 2018, 14:36

Sfatul medicilor din toată lumea este să evitați dietele ce nu conțin carbohidrați suficienți și să ardeți surplusul de kilocalorii prin tipul de mișcare ce vi se potrivește. Dacă proteinele și grăsimile sunt necesare pentru producția de energie utilizată lent, carbohidrații satisfac necesitățile energetice imediate ale corpului.

Mulți sceptici vor spune că trebuie să consume doar produse de import, pentru a consuma așa numiții carbohidrați buni – cartof dulce, quinoa, orez brun, banane etc fiind renumite. Dar nu au dreptate. Am fost în câteva piețe din România și am făcut un clasament al legumelor și fructelor de sezon care conțin așa zișii carbohidrați buni. Toate made in Ro.

Afine – sursă delicioasă de carbohidrați buni

Li se spune în multe articole superfood, datorită antioxidanților din compoziție. De asemenea sunt bogate în apă și au circa 15% carbohidrați. Mai conțin vitamina C, vitamina K și magneziu. Beneficiile iubitorilor de afine nu se opresc aici, micile fructe ajută la îmbunătățirea memoriei vârstnicilor și luptă împotriva stresului oxidativ. În general, copiii le adoră, afinele fiind printre primele fructe recomandate când începe diversificarea alimentației la bebeluși. Dacă aveți posibilitatea, alegeți afinele de pădure și nu doar cele de cultură. Un kilogram de afine de cultură se vinde în piețele din București cu prețuri între 12 și 20 lei.

Mere – sursă de carbohidrați buni la îndemână

Cum ar fi viața fără gustul acrișor și revigorant al merelor? Iar România este una dintre țările norocoase, soiurile cultivate aici sunt pline de savoare. Prețul unui kilogram de mere produs în Ro este cuprins între 1 leu și 5 lei. În vestul Europei, prețul pornește de la 2 euro (circa 9,5 lei) pentru un kilogram. În general, merele conțin cam 13-15% carbohidrați. S-a dovedit științific, persoanele care consumă regulat mere țin sub control nivelul glicemiei și prezintă un risc mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare. De asemenea, merele sunt încadrate de către cercetători în categoria alimentelor ce ajută organismul să lupte împotriva maladiilor.

Fasole roșie – sursă sățioasă de carbohidrați buni

O veche cunoștință a românilor, fasolea roșie este pusă la categoria premianților când vorbim despre alimente care conțin carbohidrați buni. Gătită, conține 22,8% carbohidrați. Fasolea roșie este, de asemenea, bogată în fibre și antioxidanți precum antocianine și izoflavone. S-a constatat că un consum regulat ajută la menținerea sănătății colonulu și la menținerea nivelului optim al glicemiei. Gătiți regulat într-un mod cât mai sănătos, fără prăjeli. În general, prețul unui kilogram de fasole roșie se situează în jurul sumei de 11 lei.

Conopida – carbohidrați buni din grădina bunicii

Unii s-au săturat de gustul de conopidă din copilărie, însă când au de ales între gustul de broccoli sau varză de Bruxelles, preferă varianta neaoașă. Conopida este săracă în carbohidrați și are un conținut bogat de vitamina C și de vitamina K, care ajută la eliminarea inflamațiilor din organism. De asemenea, femeilor care doresc să devină mame și femeile însărcinate li se recomandă să profite de conopidă în sezon, fiind bogată în folați, indispensabili pentru evitarea defectelor de tub neural la copii. Prețul variază în jurul sumei de 3 lei pentru un kilogram.

Citește mai multe detalii CSID!

Foto: Hepta