Cinci motive pentru care ar trebui să mănânci portocale

Publicat: 27 12. 2013, 18:38
Actualizat: 03 09. 2019, 05:45

Printre fructele cele mai consumate în perioada sărbătorilor de iarnă, portocalele ar trebui, susțin nutriționiștii, să se regăsească în dieta zilnică atât a copiilor cât și a adulților pentru proprietățile lor nutritive și nu numai.

Studiile cercetătorilor americani și italieni arată că există cel puțin cinci motive pentru care e bine să consumați portocale nu doar la masa de Crăciun și, mai ales, să nu le aruncați coaja.

Întăresc imunitatea

Datorită conținutului de vitamina C, portocalele, ca și lămâile, ajută în depășirea mai rapădă a unor afecțiuni ca racelile, gripa, infecțiile recurente la nivelul urechii. Un studiu al unor cercetpători italieni publicat în Jurnalul Britanic de Nutriție arată de altfel că suplimentele nu au nici pe departe același effect benefic ca sucul natural.

Reduc colesterolul și previn hipertensiunea

Portocalele conțin o substanță activă numită hesperidină, cu proprietăți antiinflamatorii și cu rol în reducerea colesterolului „rău” și în reglarea tensiunii arteriale. Hesperidina se găsește însă în coajă și de aceea este indicat să folosiți coajă de portocală, întreagă sau rasă în ceai, iaurt , terci de orez, ovăz sau quinoa, în salate.

Sunt bogate în fibre

O portocală de mărime medie asigură 12,5% din necesarul zilnic de de fibre.  Pot fi, de asemenea, o gustare sănătoasă pentru diabetici, deoarece țin sub control glicemia, fructoza neavând același efect nedorit asupra organismului ca și zahărul.

Ajută în prevenirea osteoporozei

Un pahar de suc natural de portocale pe zi ajută la stoparea scăderii masei osoase care apare odată cu înaintarea în vârstă, mai ales după 50 de ani. Astfel se poate preveni osteoporoza, arată un studio din 2011 al cercetătorilor americani.

De asemenea, un pahar cu suc proaspat de portocale zilnic scade semnificativ riscul de a dezvolta artrita reumatoidă, potrivit informațiilor publicate în Jurnalul American de Nutriție Clinică.

Au proprietăți anticancerigene

După mai multe studii efectuate s-a constatat că o serie de compuși din portocale sunt eficienți în lupta împotriva cancerului esofagian, orofaringian sau stomacal. Cercetatorii susțin că riscul de apariție a acestor boli este cu 40-50% mai redus pentru cei care consumă frecvent portocale.