Creștere alarmantă a cazurilor de SIDA în Europa de Est. Care este situația în România

Publicat: 26 07. 2012, 18:50
Actualizat: 26 07. 2012, 18:50

În pofida campaniilor de prevenire și a progreselor medicinei, din 2001 se observă o creștere alarmantă a numărului de persoane infectate cu virusul HIV, potrivit unui raport publicat de ediția on line a săptămânalului Le Point.

Datele arată că cele mai spectacoloase creșteri de pacienți diagnosticați cu SIDA s-au înregistrat în Rusia, Ucraina și România. În plus, la nivel global, aproape 35 de milioane de persoane sunt contaminate cu acest virus, 97% dintre bolnavi trăiesc în țări sărace și nu au acces la tratamente, din lipsă de bani.

Dar situația este, de asemenea, extrem de îngrijorătoare, în unele țări din Europa de Est și Asia centrală, unde, potrivit raportului din 2011 al Programului Națiunilor Unite pentru HIV/SIDA /ONUSIDA/, cazurile de infectare cu acest virus ar fi crescut din 2001 până anul trecut cu 266%.

Aceste cifre au fost prezentate în cadrul celei de-a 19-a ediție a Conferinței Internaționale privind SIDA, care are loc la Washington, unde cei 25.000 de participanți din 190 de țări sunt animați de speranța într-o nouă mobilizare mondială pentru a pune capăt pandemiei care, în ultimii treizeci de ani, a provocat moartea a 30 de milioane de oameni, notează Agerpres.

„Marea greșeală a celor care vin la conferință ar fi să creadă că la finalul ei problema va fi rezolvată. Mai avem încă un drum lung de străbătut”, spune doctorul Anthony Fauci, director al Institutului American pentru Alergii și Boli Infecțioase.

Conferința de la Washington își dorește o mobilizare mai puternică pentru extinderea accesului la tratamente și continuarea cercetărilor în domeniul HIV. „Este necesară acum o voință politică și individuală pentru a pune în aplicare ceea ce știința ne oferă”, a precizat dr. Anthony Fauci.

Referindu-se la cifrele menționate în raportul ONUSIDA, Nicoleta Dascălu, directoare a asociației române anti-Sida /ARAS/, a declarat: „Această cifră nu mă surprinde deloc”.

Potrivit Nicoletei Dascălu, lipsa serviciilor de prevenire, „fie pentru marele public, fie pentru grupurile vulnerabile”, explică creșterea numărului de bolnavi. Guvernele nu acordă nicio finanțare pentru prevenire, iar Fondul mondial de luptă împotriva bolii SIDA nu mai finanțează aceste servicii în unele țări, precum România, mai arată datele raportului. De la intrarea în UE, România nu mai este eligibilă pentru finanțarea de la Fondul mondial. Astfel, nu mai sunt acordate multe servicii de prevenire sau de asistență medicală avansată care beneficiau de finanțarea acestui fond.