Cum să ne protejăm de GRIPĂ și cum să ne TRATĂM la nevoie. SFATURI de la medicul Vasi Rădulescu

Publicat: 30 01. 2019, 19:53

După ce ministrul Sănătății Sorina Pintea a declarat epidemia de gripă, cunoscutul medic Vasi Rădulescu a postat pe pagina de Facebook câteva sfaturi pentru românii care vor să fie informați cu privire la riscurile care îi pândesc în această perioadă.

Urmărit de peste 100.000 de oameni pe rețelele sociale, medicul descrie în mediul online experiențele trăite în spital și încearcă să convingă oamenii să folosească surse credibile de informare, când vine vorba de sănătate și tratamente. 

În postarea de pe Facebook, Rădulescu sfătuiește să ne păstrăm calmul, „să nu ne isterizăm, pentru că haosul în sănătate nu poate duce la ceva bun” și să așteptăm măsurile oficiale.

Cum ne protejăm de gripă?

„Ne spălăm riguros pe mâini. Purtăm mască și ea trebuie să acopere gura și nasul. Evităm pe cât posibil spațiile foarte aglomerate. Tușim corect, în braț, cot sau într-un servețel. Nu în mâna goală! Le atragem atenția celorlalți să procedeze corect, că așa putem face educație medicală. Ne vaccinăm,” explică medicul.

Cum știm că e gripă?

Simptomele pornesc brusc, cu febră mare, stare de rău, dureri musculare, cefalee intensă, oboseală generalizată. Tabloul clinic e foarte important. Se poate testa și cu ajutorul unor markere virale.

Cum ne tratăm la nevoie?

Un organism imunocompetent se vindecă fără probleme. Odihnă, hidratare, un agent antitermic (paracetamol, ibuprofen), un analgezic, poate un antitusiv, alimente sănătoase, izolare de ceilalți. Gripa poate ține 7-10 zile, uneori chiar mai mult. Zilele 2-10 sunt contagioase, cu maxim la zilele 2-3,” scrie Vasi Rădulescu

Unde avem grijă maximă?

Medicul avertizează că vârstnicii peste 65 de ani, copii sub cinci ani și persoanele cu boli cronice – pulmonare, hepatice, cardiace, neurologice, autoimune – ar trebui să se prezinte la medic de urgență, dacă au simptomele specifice gripei.

De ce se moare?

Principalele motive invocate de medicul Rădulescu sunt:

– lipsa vaccinării,

– afecțiunile preexistente, știute sau neștiute,

– tratamentele fantasmagorice (băbești, homeopate, uleiuri),

– lipsa de educație medicală.

„De multe ori, sunt coroborate. Gripa predispune la suprainfecții, complicații, agravarea afecțiunilor cronice. Reținem: prudență, vaccinare, calm, prevenție, educație medicală, protecție,” a conchis Rădulescu.

Foto: Dr. Vasi Rădulescu/ Facebook