De ce pocnesc articulațiile atunci când ne trosnim degetele? Explicația științifică

Publicat: 08 04. 2018, 09:12

Nici măcar poveștile bătrânești care spun că trosnitul degetelor poate cauza artroză la bătrânețe nu-i pot opri pe cei care au făcut din acest obicei un adevărat tic. 

Cu toate că este un obicei foarte des întâlnit, sursa sunetului scos de trosnitul degetelor a fost îndelung dezbătută de-a lungul anilor. 

În 1971, o echipă de cercetători de la Universitatea din Leeds a lansat ipoteza că sunetul este cauzat de spargerea unor bule formate în fluidul articulațiilor. 

Totuși, cercetări făcute la zeci de ani după lansarea teoriei din 1971, au demontat-o, arătând că bulele rămân în fluidul articulațiilor chiar și după ce degetele sunt trosnite. 

Vineeth Chandran Suja și Abdul Barakat au decis să creeze un model matematic, în încercarea de a scoate la iveală, odată pentru totdeauna, originea acestui sunet. 

Într-un studiu descris în Scientific Reports, se arată cum Suja și Barakat au utilizat atât reprezentările geometrice ale articulației, dar și ecuațiile matematice, pentru a deduce modul în care este produs acest sunet. 

Ei au ajuns la concluzia că atunci când articulațiile trosnesc, mici bule din fluidul articular sunt sparte, din cauza variațiilor de presiune din fluid. 

Înlănțuirea acestor evenimente conduce la sunetul pe care-l cunoaștem cu toții atât de bine. Astfel, se dovedește că teoria inițială lansată de cei de la Univeristatea din Leeds este adevărată.