De ce unii oameni au o rezistență mai mare la alcool. Ce spun experții

Publicat: 25 07. 2019, 19:03
Totuși, există o explicație a faptului că unele persoane au o toleranță mai mare la alcool iar altele o au mai mică.

Printre ele se numără sexul, genetica și cantitatea consumată

Cercetătorii au analizat mai mulți factori pentru a-și da seama de ce organismele anumitor persoane sunt mai tolerante  la alcool.

Sexul (feminin, masculin etc.), precum și greutatea corporală joacă cu siguranță un rol important în gradul de toleranță la alcool al unui individ. De exemplu, bărbații tind să consume mai mult alcool decât femeile înainte de a părea beți.

Totuși, alți factori biologici sunt mai greu de explica.

„Unii cred că toleranța are legătură cu enzimele implicate în procesul de metabolizare a alcoolului,  alții cred că are legătură cu neurotransmisiunea către creier”, a declarat profesorul.

În cazul neurotransmițătorilor, conform teoriei, creierele persoanelor care au o toleranță mai mare la alcool pur și simplu nu primesc semnalele corespunzătoare.

„Mare parte din alcoolul procesat în corp este inițial metabolizat de către enzime într-un compus numit acetaldehidă. Aceasta este mai apoi metabolizată de către enzima care se ocupă cu dehidrogeneza alcoolului”, a declarat Brad Uren, profesor la Universitatea din Michigan.

Se pare că unor persoane le lipsește acest tip de enzimă ceea ce conduce la metabolizarea unei cantități mai mari de acetaldehidă în sânge.

Potrivit profesorului Uren, acest proces duce la înroșirea pielii, la simptomele specifice mahmurelii.
„Indivizii cu descendență asiatică sunt mai predispuși la deficiența acestei enzime”, a specificat acesta.

Încă un aspect important care poate contribui la creșterea nivelului de toleranță este cantitatea de alcool cosumată. O persoană care consumă în mod frecvent băuturi alcoolice ajunge să metabolizeze mult mai repede substanța decât o persoană care consumă destul de rar.

Oamenii de știință avertizează: O toleranță mare la alcool nu este neapărat un lucru bun.

Se pare că indiferent dacă o persoană manifestă simptomele specifice consumului de alcool, cantitatea tot contează.

„Nu e sigur să presupunem că acești indivizi pot îndeplini mai bine anumite sarcini care necesită concentrare și timp de reacție, precum condusul, ca și când nu ar fi consumat alcool”, a adăugat profesorul Uren.

În plus, chiar dacă cineva are o toleranță mai mare la alcool, efectele pe termen lung sunt aceleași ca în cazul unei persoane cu o toleranță mai mică, relatează Huffpost.

Foto: Pixabay