DIETĂ DE CANICULĂ. Lista alimentelor care nu trebuie să-ți lipsească din meniul zilnic

Publicat: 07 07. 2012, 10:03
Actualizat: 07 07. 2012, 10:03

Temperaturile ridicate înregistrate în ultima perioadă scad pofta de mâncare, avertizează medicii nutriționiști. În zilele caniculare organismul întâmpină dificultăți în a digera alimente intens procesate și care au un conținut ridicat de grăsime.

Mai mult, pe măsură ce temperatura crește, transpirăm mai mult și organismul pierde mai multe lichide, minerale, sodiu, potasiu și magneziu. Astfel, medicii recomandă înlocuirea acestor pierderi, deoarece, în caz contrar, corpul va fi slăbit și lipsit de vlagă.

Nutriționiștii susțin că pe timpul verii este indicat ca dieta zilnică să fie bazată mai mult pe legume, fructe și carne slabă, precum cea de pui, pește și curcan.

Pepenii, fie că sunt verzi sau galbeni, au un conținut ridicat de apă, necesară pentru reechilibrarea lichidelor pierdute de organism în perioada caniculară. Medicii nutriționiști subliniază faptul că aceste fructe conțin cantități importante de potasiu. În plus, pepenii galbeni protejează organismul de efectele negative ale razelor ultraviolete datorită conținutului ridicat de beta-caroten.

Fructele de pădure sunt fructe  ideale în zilele călduroase. Ele oferă organismului o senzație de răcoare și, datorită conținutului scăzut de kilocalorii, pot fi mâncate fără limită de cantitate. Nutriționiștii spun că afinele, zmeura și coacăzele au un conținut ridicat de antioxidanți, care vor întări organismul pentru a face față perioadelor caniculare.

Spanacul are un conținut ridicat de apă și magneziu. Culoarea verde a spanacului provine de la luteină – un pigment și antioxidant natural care protejează pielea și ochii de razele solare, menționează nutriționiștii. Același efect au asupra organismului și salata verde sau varza, datorită conținutului ridicat de vitamina C.

Legumele care au un conținut scăzut de amidon, printre care fasolea verde, conopida, broccoli, dovleceii, ciupercile și castraveții ar trebui să nu lipsească din dieta zilnică. Ele pot menține organismul hidratat pe o perioadă mai lungă de timp, datorită conținutului ridicat de apă.

Apa ocupă un loc primordial în ceea ce privește răcorirea organismului. Medicii adaugă pe lista lichidelor care scad temperatura corpului în perioadele caniculare ceaiul de mentă, de sunătoare, de ghimbir și cel verde. Nutriționiștii recomandă ca în perioada caniculară să evităm lichidele reci sau înghețata. Motivul? Senzația de rece se menține doar o scurtă perioadă de timp și doar în cavitatea bucală. Stomacul se contractă și încetinește digestia, astfel producându-se probleme la nivel gastrointestinal.