DIETE. Toate dietele au rezultate similare și funcționează dacă indicațiile lor sunt respectate

Publicat: 03 09. 2014, 19:20
Actualizat: 25 03. 2019, 23:28

DIETE. Studiul, publicat în Journal of the American Medical Association, a analizat datele oferite de 48 de cercetări științifice diferite. Autorii acestui studiu canadian au ajuns la concluzia că respectarea unei diete este mai importantă decât dieta în sine.

Experții în obezitate spun că toate dietele reduc numărul de calorii până la niveluri similare, fapt care ar putea explica rezultatele studiului.

Dietele devin celebre și se demodează cu regularitate, iar în epoca actuală se discută foarte mult despre beneficiile generate de dietele sărace în carbohidrați și cele sărace în grăsimi.

Cercetătorii de la Universitatea McMaster din provincia canadiană Ontario și cei de la Hospital for Sick Children Research Institute din Toronto au analizat date medicale provenind de la 7.286 persoane obeze și supraponderale.

Persoanele în cauză țineau diete precum Atkins, South Beach, Zone, Biggest Loser, Jenny Craig Nutrisystem, Volumetrics, Weight Watchers, Ornish și Rosemary Conley.

Studiul a arătat că, după 12 luni, persoanele care urmau diete sărace în carbohidrați și diete sărace în lipide slăbeau în medie 7,3 kilograme. La mijlocul intervalului, adică după șase luni, cele din primul grup slăbiseră doar cu puțin mai mult decât voluntarii din grupul al doilea.

„Diferențele (dintre diete) sunt mici și nu par a fi importante pentru oamenii care vor să slăbească. Studiul nostru ar trebui să îi asigure încă o dată pe medici și pe obezi că nu este nevoie de o abordare specială pentru a ține dietă, pentru că multe diete diferite par să ducă la beneficii similare generate de pierderile în greutate. Pacienții pot să aleagă, dintre cele asociate cu cea mai mare pierdere în greutate, dieta care le oferă cele mai mici provocări în privința respectării acelui regim”, spun autorii studiului.

Totuși, studiul nu a ținut cont de un spectru mai larg de probleme medicale, precum concentrația de colesterol, care poate să varieze în funcție de dietă.

Susan Jebb, profesor la Universitatea Oxford și consilier guvernamental în privința obezității, spune că dietele sunt mai asemănătoare decât par la prima vedere și recomandă reducerea numărului de calorii la 1.500 pe zi, respectarea orarului meselor și evitarea biscuiților, a prăjiturilor și a ciocolatei.

Oamenii ar trebui astfel să își ajusteze dietele la stilurile lor de viață, afirmă cercetătoarea britanică.

Din acest motiv, vegetarienii au mai multe probleme cu dietele bogate în proteine și sărace în carbohidrați, iar persoanele care locuiesc singure consideră mai ușoare dietele lichide (în locul meselor) decât acelea care trebuie să gătească pentru familiile lor.