Puțini știu asta! Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci AFINE în fiecare zi. Dr. Cezar: „Studiile au arătat că….”

Publicat: 15 02. 2024, 13:47
Actualizat: 15 02. 2024, 14:05
Puțini știu asta! Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci afine în fiecare zi. Dr. Cezar: „Studiile au arătat că....”

Afine – unele dintre cele mai apreciate fructe de pădure. Află ce se întâmplă dacă consumi frecvent aceste fructe. Explicațiile celebrului Dr. Cezar.

„Afinele, suculente și hrănitoare, sunt folosite încă din cele mai vechi timpuri în scopuri terapeutice, deoarece sunt o importantă sursă de fitonutrienți, vitamina C, vitamine din complexul B, vitaminele A și E, vitamina K, fier, calciu, mangan, zinc, fosfor, seleniu și cupru, care aduc numeroase beneficii organismului!”, afirmă Dr Cezar.

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci afine

1. Ajută la menținerea oaselor sănătoase

Deoarece conțin fosfor, calciu, magneziu, Vitamina C și vitamina K, afinele contribuie la menținerea structurii și rezistenței osoase.

2. Sănătatea pielii, părului și unghiilor

Colagenul, este cea mai abundentă proteină din organism și, la fel ca și în cazul oaselor reprezintă structura de rezistență a pielii. Vitamina C, dar și ceilalți antioxidanți, ajută și la remedierea daunelor cauzate de arsurile solare, poluare sau fumul de țigară. Astfel, fructele de pădure pot fi considerate un adevărat elixir al tinereții, netezesc ridurile, repară arsurile și cicatricile, îmbunătățind textura generală a pielii, susține Dr Cezar, într-un articol postat pe blogul lui.

3. Reduce rezistența la insulină și ajută în prevenția diabetului

În comparație cu alte fructe,. afinele au un nivel redus de zahăr și un indice glicemic mic, cam 25, și pot fi consumate și de persoanele ce au rezistență la insulină sau diabet.

4. Ajută la slăbire și oferă senzație de sațietate

Fibrele alimentare sunt recunoscute ca un factor important în pierderea de greutate și prin funcționarea ca un „agent de volum” în sistemul digestiv. Alimentele bogate în fibre cresc sațietatea, îți dau o senzație de plin și reduc pofta de mâncare. De asemenea, ajută și la creșterea nivelului de adiponectină – un hormon ce reglează nivelul glicemiei.

5. Scăderea tensiunii arteriale și prevenția bolilor cardiovasculare

Dacă ai pulsul ridicat și tensiune arterială, cu siguranță ai nevoie de un aport mai mare de magneziu și potasiu și un consum mai mic de sodiu. Afinele conțin foarte puțin sodiu, dar sunt bogate în potasiu și magneziu. De asemenea, conținutul de fibre ajută la reglarea nivelului de colesterol.

Foto: Pexels.com

6. Îmbunătățirea sănătății mintale

Studii au arătat că un consum regulat de fructe de pădure este asociat cu scăderea deteriorării cognitive la vârste înaintate. Ele facilitează circulația sângelui către creier, îmbunătățind astfel oxigenarea și încetinind evoluția unor afecțiuni neurodegenerative precum demență sau Alzheimer.

7. Digestie sănătoasă

Fiind bogate în fibre, afinele ajută și la reglarea tranzitului intestinal, echilibrează flora microbiană și ameliorează problemele digestive precum constipația, diareea sau crampele.

8. Prevenția cancerului

Vitamina C, vitamina A și flavonoidele din afine, funcționează ca antioxidanți puternici ce pot ajuta la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Afinele conțin și folat, care joacă un rol important în sinteza și repararea ADN-ului, prevenind astfel formarea celulelor canceroase cauzate de mutații.

9. Afinele mențin sănătatea ochilor

Afinele conțin fitonutrienți precum resveratrolul sau luteină, ce previn problemele oculare cum ar fi degenerescența maculară, cataracta, uscăciunea ochilor și infecțiile, îmbunătățind astfel vederea.

10. Întărirea sistemului imunitar

Pentru că scad inflamația generalizată, consumul fructelor de pădure ajută și la întărirea sistemului imunitar și scăderea riscului de infecții. Dintre toate fructele, afinele sunt printre cele care au cea mai mare capacitate antioxidantă.