Este primul studiu despre băuturile carbogazoase care arată asta. Rezultatele care au uimit comunitatea medicală

Publicat: 27 10. 2014, 11:56
Actualizat: 18 05. 2015, 22:34

Persoanele care obișnuiesc să bea zilnic băuturi carbogazoase trăiesc cu aproape cinci ani mai puțin decât cele care nu consumă astfel de sucuri. Concluzia le aparține cercetătorilor de la Universitatea California, din San Francisco, notează Medical Daily.

Oamenii de știință au constat că aceste băuturi pot scurta lungimea telomerilor din globulele albe ale sângelui, utilizată adesea ca predictor pentru durata vieții unei persoane. Astfel, un consum regulat de băuturi cu ados de zahăr ar putea influența dezvoltarea bolilor, nu numai prin îngreunarea controlului metabolic al zahărului, dar și prin accelerarea îmbătrânirii celulare în țesuturi, spune dr. Elissa Epel, profesor de psihiatrie la UCSF și autor principal al studiului.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat datele colectate în cadrul Studiilor Naționale de Sănătate și Nutriție din 1999 până în 2002 și au selectat pentru cercetarea lor un număr de 5.309 adulți din SUA cu vârste cuprinse între 20 și 65 de ani, fără un istoric de diabet zaharat sau boli cardiovasculare.

Participanții au fost rugați să-și amintească ce au consumat în ultimele 24 de ore, iar cercetătorii au prelevat mostre de ADN pentru a le măsura lungimea telomerilor. În medie, subiecții consumaseră 360 ml de răcoritoare, în timp ce aproximativ 21% au raportat că au băut cel puțin 600 ml în fiecare zi. Cercetătorii au stabilit astfel că un consum de 600 ml de băuturi carbogazoase conduce la o îmbătrânire bilogică suplimentară, ceea ce se traduce printr-o reducere a speranței de viață cu 4,6 ani.

Oamenii de știință au ajuns la acestă concluzie prin evaluarea modului în care lungimea telomerilor se scurtează cu vârsta cronologică. Imapctul consumului acestor băuturi asupra lungimii telomerilor a fost comparabil cu cel al fumatului. Studii anterioare au asociat scurtarea telomerilor cu riscul de apariție a unor boli cronice care au legătură cu procesul de îmbătrânire, precum bolile de inimă, diabetul și anumite tipuri de cancer. Specialiștii spun că scurtarea telomerilor începe cu mult înainte de debutul bolilor, aceștia fiind un fel de „ceas molecular” al organismului. Este pentru prima dată când se demonstrează faptul că băuturile carbogazoase îndulcite scurtează lungimea telomerilor”, a precizat Epel. E a adăugat că această asociere și-a păstrat valabilitatea, indiferent de vârsta, rasa, veniturile și nivelul de educație al participanților. Mai mult decât atât, cercetătorii cred că este posibil ca efectul să se păstreze și în cazul copiilor care consumă aceste „bunătăți”.