Incidența varicelei a crescut cu 44% într-un an. Vaccinarea, singura metodă de a preveni apariția bolii

Publicat: 03 09. 2012, 18:03
Actualizat: 18 05. 2015, 20:24

Societatea Română de Pediatrie (SRP) recomandă vaccinarea copiilor împotriva varicelei, boală foarte contagioasă care poate lăsa cicatricii severe pe piele, mai ales că în anul 2011 a fost înregistrată o creștere a îmbolnăvirilor cu 44 la sută, față de 2010.

„Odată cu începerea grădinițelor și a școlii, Societatea Română de Pediatrie trage un semnal de alarmă cu privire la creșterea incidenței bolilor infecțioase, boală foarte contagioasă și răspândită la intrarea copiilor în colectivitate. Numai în 2011, numărul de cazuri noi de varicelă a crescut cu 44 la sută față de 2010, în contextul în care în ultimii patru ani, incidența a fost constant în scădere”, arată un comunicat al SRP.

Medicii spun că imunizarea copiilor prin vaccinare, înainte de introducerea lor în colectivitate, este importantă și programul de vaccinare obligatoriu este construit în jurul bolilor cu grad mare de risc.

Astfel, copilul care merge la grădiniță trebuie să fi făcut vaccinare antidifterie, antitetanos, anti-tuse convulsivă, antipoliomielită, împotriva hepatitei B. Pentru cei care merg la școală, vaccinarea la șase ani urmărește imunizarea antidifterie, antitetanos, anti-tuse convulsivă și antipoliomielită.

Semnalul de alarmă tras de Societatea Română de Pediatrie vine în contextul în care vaccinare este aleasă de numai 21 la sută dintre mame ca metodă de imunizare, conform unui studiu al Societății Române de Pediatrie, realizat în cadrul campaniei „Să protejăm împreună copilăria” de către Cult Market Research.

Pe de altă parte, 20 la sută dintre mame aleg nutriția ca metodă de imunizare a copilului.

Studiul Societății Române de Pediatrie mai arată că aproape 70 la sută dintre mame își protejează deja copiii prin vaccinare împotriva bolilor pentru care statul asigură imunizare gratuită.

Potrivit pediatrilor, varicela poate lăsa cicatricii severe pe piele, care pot afecta pe termen lung încrederea în sine a copilului. Totodată, varicela poate da complicații precum meningita, encefalita (inflamarea creierului) sau pneumonie.

În iunie 2012, în cadrul campaniei, Societatea Română de Pediatrie a lansat primul ghid practic cu recomandari de vaccinare în pediatrie, adresat cadrelor medicale, care cuprinde date despre bolile infecțioase frecvente în rândul copiilor și recomandări de imunizare prin vaccinare, care a fost pus la dispoziția medicilor și părinților. Imunizarea prin vaccinare reprezintă unul din cei trei piloni esențiali ai protecției copilului, alături de nutriție și evitarea micilor accidente.

Campania vine pe fondul unor realități de necontestat, precum aceea că România are încă una dintre cele mai ridicate rate ale mortalității infantile din UE la copiii de până la cinci ani. Mai mult decât atât, numărul cazurilor de îmbolnăvire ca urmare a bolilor infecțioase pediatrice a crescut în ultimii ani. Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantilă în România este de 9,8 la suta de mii de locuitori (9,8 morți la o mie de nou-născuți), aproape dublă față de media europeană.