Institutul de Transplant din Târgu Mureș, redeschis. Care a fost prima viață salvată

Publicat: 30 04. 2014, 16:27
Actualizat: 18 05. 2015, 19:20
Primul transplant de cord la IBCvT Târgu Mureș, după reacreditare, a fost făcut unui bărbat de 32 de ani

Medicul Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IBCvT) din Târgu Mureș, a anunțat, duminică, într-o conferință de presă, că a făcut primul transplant de cord după reacreditarea IBCvT, transmite corespondentul Mediafax.

El a spus că, sâmbătă, medicii mureșeni au prelevat inima unui tânăr din Baia Mare care suferise un politraumatism și de la care s-au mai recoltat pentru transplant ficatul și rinichii. Între timp, un pacient compatibil – un bărbat de 32 de ani, din Dâmbovița, aflat pe lista de așteptare a institutului de un an și jumătate, întrucât suferea de cardiomiopatie dilatativă, cu insuficiență cardiacă avansată – a fost adus cu ambulanța.
„Cordul a ajuns la noi la ora 3.00, duminică. Intervenția a durat șapte ore și a avut succes. Pacientul se află în prezent internat la Terapie Intensivă și are o stare generală bună, mulțumitoare pentru toți parametrii hemodinamici și celelalte organe și sisteme. Suntem optimiști într-o evoluție favorabilă”, a spus Horațiu Suciu.

El a adăugat că este primul transplant după ce, mai bine de doi ani, activitatea de la IBCvT Târgu Mureș a fost întreruptă și că în prezent sunt aproximativ 100 de pacienți pe lista de așteptare la IBCvT Târgu Mureș, din care 26 au indicație imediată pentru transplant.

Horațiu Suciu a arătat că, de la reacreditare și până acum, nu a existat niciun cord compatibil pentru transplant, spunând că în România a crescut foarte mult rata donării, dar a crescut și vârsta donatorilor, ceea ce reprezintă o problemă pentru transplantul cardiac.

La rândul său, Lucreția Calancea, mama pacientului care a primit inima, a povestit jurnaliștilor că la Spitalul Județean din Dâmbovița i s-a spus că fiul său nu mai are nicio șansă, însă nu a renunțat și a mers la București, de unde a fost îndrumată spre Târgu Mureș.

Ea a spus că fiul său a muncit șase ani în Grecia ca mecanic auto și după ce s-a întors acasă a suferit un preinfarct, fără a ști asta însă, boala fiindu-i ulterior depistată la un control de rutină. Din luna ianuarie 2014, starea acestuia s-a înrăutățit.

În 24 ianuarie, Horațiu Suciu anunța că Institutul pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș, reînființat în august anul trecut, s-a reacreditat pentru transplantul de cord.

„În momentul de față am pus la punct toate condițiile legate de activitatea de transplant, am refăcut echipele de prelevare, am completat medicația specifică acestei activități, care din păcate nu a fost disponibilă în momentul în care Institutul a fost desființat. Pot să spun că în acest moment ne desfășurăm activitatea în mod normal, așteptăm să avem un donator compatibil pentru a efectua un transplant cardiac.

Activitatea de transplant nu se poate face oricum sau oricine vrea să facă un transplant cardiac, deci a durat câteva luni inclusiv pe partea de reacreditare a Institutului. În momentul acesta toate aspectele organizatorice sunt rezolvate”, spunea Horațiu Suciu.