Îți rozi unghiile sau asculți muzică tare la căști? Sănătatea îți este pusă în pericol

Publicat: 25 05. 2018, 17:33

Îți rozi unghiile
Poate părea un lucru chiar inofensiv, dar gestul deloc banal (acesta are în sine o componentă compulsivă) îți poate afecta sănătatea pe mai multe planuri. Rosul unghiilor îți strică dinții, pielea din jurul acestora, agresată fiind, poate să fie poartă de intrare pentru o mulțime de bacterii sau virusuri, ceea ce poate duce la infecții cât se poate de serioase și, în plus, fiind tot timpul cu degetele în gură ești mai predispus să iei o mulțime de boli, pentru că pe parcursul unei zile pui mâna pe tot felul de lucruri pline de bacterii, așa că să nu te miri dacă observi că răcești foarte ușor sau că ai episoade diareice provocate de enterovirusuri.

Dormi prea puțin timp
Lipsa de somn nu te transformă într-un fel de zombi pe timpul zilei, dar poate fi cauza unor afecțiuni serioase precum hipertensiunea arterială, diabetul sau depresia. În plus, vei avea dificultăți să memorezi lucruri și să îți amintești diferite informații. Îndiferent cât ai avea de lucru sau cât ți-ar plăcea să îți petreci timpul seara în oraș cu prietenii, fă-ți o rutină de somn de care să te ții și care să includă măcar 7 ore de somn pe noapte.

Asculți muzică la căști la volum mare
Sunetul este măsurat în decibeli – o conversația normală este la un nivel de aproximativ 60 de decibeli. Cel mai bine este să păstrezi volumul în căști sub 75 (cam la fel de puternic ca un aspirator) pentru a fi sigur că nu îți vei pierde prematur auzul. Și nu asculta mai mult de două ore pe zi muzică la căști, deoarece studii recente au descoperit că este mult mai probabil să pierzi auzul pe măsură ce îmbătrânești, dacă petreci prea mult timp expus la zgomot puternic. Acest lucru se întâmplă cu mai mult de jumătate dintre noi până la vârsta de 75 de ani. Pierderea auzului la adulții mai în vârstă este legată de probleme de gândire și chiar de pierderea țesutului cerebral.

CITEȘTE CONTINUAREA ARTICOLULUI PE CSID!