„M-a tras curentul”. Între mit și adevăr științific: Explicațiile unui medic

Publicat: 15 02. 2021, 20:04
Actualizat: 15 02. 2021, 20:10
„M-a tras curentul”. Între mit și adevăr științific: Explicațiile unui medic / Sursă FOTO: Mihail Pautov - Facebook

Mulți români găsesc drept cauza declanșatoare „curentul” atunci când suferă de anumite afecțiuni, aspect care străinilor li se pare ceva de râs. Medicul chirurg Mihail Pautov este de părere că există și o explicație medicală pentru acest lucru.

Autoritățile sanitare recomandă aerisirea încăperilor în contextul pandemiei de coronavirus pentru a preveni limitarea virusului SARS-CoV-2. Chiar și în școli se ia această măsură.

Medicul chirurg Mihail Pautov a declarat la Digi24 că există explicație medicală pentru faptul că mulți oameni susțin că au diferite afecțiuni după ce „i-a tras curentul”.

Medicul Mihail Pautov: La o temepratură mai scăzută crește replicarea virală și bacteriană

„Există studii, ele sunt puține, din păcate, și îmi pare rău că sunt puține. Eu, ca medic, de exemplu, nu am un diagnostic pentru un pacient care vine la mine și care a fost tras de curent. Dar avem studii, chiar studii în Occident, care demonstrează următorul lucru: scăderea temperaturii organismului cu 1,5 grade Celsius, deci dacă scădem, în orice zonă, temperatura cu 1,5 grade Celsius, replicarea virală și bacteriană în zona aceea crește. Și există o explicație logică pentru asta. Există o temperatură ideală la care virusurile și bacteriile cresc și fac culturi și aceea este 33 de grade Celsius”, a explicat doctorul Mihail Pautov.

De asemenea, specialistul a dat și un exemplu concret.

„Vă dau exemplul unui om care vine la stomatolog cu măseaua umflată și se plânge că l-a tras curentul. Nu curentul este cauza directă a acelei măsele umflate. Acea măsea n-a fost bine îngrijită, acei dinți n-au fost corect spălați, n-a fost la stomatolog, are o carie, are un început de infecție în zona respectivă și dacă merge cu trenul și-l trage timp de o jumătate de oră curentul, acela este factorul predispozant, să spunem, care face ca temperatura în măseaua respectivă să scadă și se formează un abces. Din păcate, omul nostru are dreptate: l-a tras curentul și are un abces din cauza acelui curent, dar bineînțeles, cu o predispoziție inițială”, a arătat medicul.

Ce trebuie să facă elevii la școală, când sunt aerisite clasele

„Deci, atenție, acesta nu este chiar un mit, are adevăr și are o logică științifică. Dar dacă între cele două geamuri nu stau copii și clasa e pur și simplu aerisită, în clasă poate să fie și 10 grade Celsius, și 5 grade Celsius: copiii pot sta liniștiți, pentru că sunt încălziți de hainele lor și de propria lor temperatură. Important este să nu stea fix în aer rece care bate, care suflă spre ei”, a conchis doctorul Mihail Pautov