Mai puțin de 6 ore de somn pe noapte: Riscul de apariție a cancerului sau a unei boli de inimă crește de până la 3 ori

Publicat: 07 10. 2019, 14:03

Adulții de vârstă mijlocie, care au o tensiune mare, diabet de tip 2, o boală de inimă sau au suferit un atac cerebral  se supun unui risc mare de apariție a cancerului sau a unei morți premature dacă dorm mai puțin de 6 ore pe noapte, potrivit noului studiu.

Un somn insuficient ar putea dubla sau chiar tripla riscul de a muri din cauza unei boli de inimă sau cancer.

În cadrul studiului au fost analizate tiparele de somn a aproximativ 1.600 de adulți americani.

Somnul este un aspect foarte important al recuperării și regenerării organismului. Somnul profund, în care o persoană intră doar dacă doarme un număr normal de ore, este necesar pentru organism întrucât contribuie la eliberarea hormonilor necesari reparării celulelor și recontruirii țesuturilor la nivelul creierului și al corpului.

Participanții la studiu au dormit o noapte într-un laborator de somn în anii 90, iar cercetătorii i-au supravegheat până în 2017 când au descoperit că, în general, ccel mai probabil, cei care dormeau mai puțin de 6 ore pe noapte, muriseră.

De asemenea, aceștia au descoperit că există un risc crescut de moarte prematură în cazul celor care suferă de boli cronice (sau de lungă durată) și care dormeau mai puțin de 6 ore pe noapte.

În cadrul studiului au fost analizate tiparele de somn a 1.654 de persoane, cu vârste cuprinse între 20 de ani și 74 de ani. Iar cercetătorii au analizat cauza morții până în 2016. 
 
Astfel, aceștia au descoperit că 512 persoane au decedat, o treime din acestea din cauza unei boli de inimă sau atac cerebral iar un sfert din cauza cancerului. 

Studiul a fost publicat în Journal of the American Heart Association.