MICROCIP. Ce finanțează Departamentul Apărării al SUA în această perioadă. Vaccinul împotriva COVID-19 ar putea veni la pachet cu monitorizarea în timp real

Publicat: 13 05. 2020, 10:31
CORONAVIRUS. Studiul maimuțelor macac oferă o speranță în legătură cu un eventual vaccin / Sursă Foto: Shutterstock

O societate americană care produce seringi de dimensiuni mici, pre-dozate, de unică folosinţă, menite să permită o difuzare rapidă a unui vaccin împotriva COVID-19, „sigur şi dovedit”, atunci când acesta va fi disponibil, a semnat un contract de 138 de milioane de dolari cu Departamentul Apărării al SUA și Departamentul Sănătății și Serviciilor Umane din SUA.

„Astăzi (n.r. – marți, 12 mai 2020), Departamentul Apărării (DoD) și Departamentul Sănătății și Serviciilor Umane din SUA (HHS) anunță semnarea unui contract de 138 milioane USD cu ApiJect Systems America pentru dezvoltarea «Project Jumpstart» și «RAPID USA».

Împreună, entitățile vor extinde dramatic capacitatea SUA de producție internă a unor dispozitive medicale de injecție, începând cu octombrie 2020”, a declarat Lt. Col. Mike Andrews, purtător de cuvânt al DoD.

Sub coordonarea grupului de lucru comun de achiziție al DoD (JATF), în colaborare cu biroul HHS al Asistentului Adjunct pentru Pregătire și Răspuns, contractul va veghea la buna desfășurare a „Project Jumpstart”, menit să creeze un lanț de aprovizionare de mare viteză cu seringi pre-umplute, până la finele anului.

În acest context este avută în vedere utilizarea tehnologiei aseptice Blow-Fill-Seal (BFS), potrivită pentru administrarea unui vaccin anti-SARS-CoV-2, atunci când un astfel de produs va fi „sigur” și „dovedit”.

Un nou consorțiu monitorizat de Departamentul Apărării al SUA

Totodată, contractul permite ApiJect Systems America să accelereze lansarea consorțiului „RAPID USA”.

Acesta ar urma să se dezvolte în baze americane „noi și permanente” tip BFS din Connecticut, din Carolina de Sud şi din Illinois, cu obiectivul final de producție de peste 500 de milioane de seringi (doze) pre-umplute în 2021.

Noul consorțiu, numit RAPID (Rapid Aseptic Packaging of Injectable Drugs) va fi creat și gestionat de ApiJect Systems America.

Scopul său este de a permite Rezervelor Strategice de Stat ale SUA (SNS) să pregătească sute de milioane de seringi pre-dozate pentru a răspunde rapid și eficient la situațiile de urgență medicală, cum este și COVID-19.

Monitorizare prin cip NFC?

Ce este însă demn de menționat în acest context este faptul că fiecare astfel de seringă pre-umplută are opțiunea de a include un cip NFC care încorporează un număr de identificare „unic și sigur”.

Acest lucru ar permite profesioniștilor din domeniul asistenței medicale de la punctul de îngrijire să utilizeze o aplicație pe telefoanele inteligente, pentru a verifica dacă medicamentul injectat este autentic și nu expiră.

De asemenea, tehnologia ar permite autorităților din domeniul sănătății să știe în timp real când și unde este injectată fiecare doză.

Contractul cu Pentagonul prevede dezvoltarea și altor business-uri de profil

Potrivit AFP, în vederea reconstrucției unei baze industriale abandonată în decursul anilor în avantajul Chinei, Pentagonul investeşte de două luni sute de milioane de dolari în achiziţia de măşti, de teste şi de alte produse farmaceutice de la societăţi americane.

Mai multe contracte au fost deja atribuite, printre care unul de 133 de milioane de dolari, pentru producţia de măşti chirurgicale N95 acordat unui număr de trei societăţi americane.

O firmă din Maine specializată în fabricarea de tampoane de recoltare – beţişoarele necesare pentru prelevări nazale ce servesc pentru testare – a primit un contract de 75,5 milioane de dolari.

Sursă foto: Shutterstock/caracter ilustrativ