Milioane de persoane și-ar putea recupera vederea. Cum este posibil

Publicat: 04 09. 2016, 11:05
Actualizat: 06 02. 2018, 03:15

Domeniul oftalmologiei s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Cercetările au evoluat și, pe lângă implanturile retinale, cercetătorii mizează acum pe grefele de celule stem ca înlocuitor al celuelor degradate ale retinei. Oamenii de știință din Australia se pare că au găsit o metodă prin care ar putea fi tratate boli ca degenerescența maculară legată de vârstă, retinita pigmentară sau distrofia maculară. 

Prin intermediul acestei tehnici corneea este reconstituită cu ajutorul celulelor stem prelevate din ochii pacienților. Cercetătorii prelevează o serie de astfel de celule din corneea pacientului, le cultivă în laborator pe o peliculă specială și apoi le pun ca grefe pe ochiul afectat.

„Pelicula de tip hidrogel pe care am dezvoltat-o ne permite să creăm un strat de celule suplimentar în laborator”, a spus profesorul Berkay Ozcelik, unul din autorii studiului. 

Această peliculă poate fi apoi implantată la suprafața inferioară a corneei pacientului, cu ajutorul unei incizii mici. Acest procedeu face ca membrana bolnavă, devenită opacă, să redevină transparentă. 

Minunea este posibilă cu ajutorul unei pelicule de hidrogel mai subțire decât un fir de păr, de 50 de micrometri. Aceasta se resoarbe în mod natural după două luni, perioadă după care ochiul redevine umed și transparent. 

„Compușii nu creează probleme nedorite și ajută țesuturile să se regenereze. Celălalt avantaj al tehnicii dezvoltate de noi este că putem regenera și crește numărul de celule al unui donator, altul decât pacientul însuși”, a afirmat profesorul Ozcelik.

Se pare că o singură cultură ar putea asigura tratamentul pentru mai mult de 20 de pacienți.

Testele de până acum au fost făcute pe oi. Testul clinic pe oameni este în pregătire și urmează să fie pus în aplicare anul viitor. Dacă acesta se va bucura de succes, ar putea revoluționa tot ceea ce înseamnă tratamentul bolilor oculare. 

În prezent, aproximativ 10 milioane de persoane suferă de o boală oculară. Aceste afecțiuni pot fi tratate chirurgical, însă lipsa de organe pentru transplant este acută în toate țările lumii. Deci, o astfel de descoperire poate însemna enorm atât pentru pacienți, câr și pentru medici.