Multe mame nu știu! Medicamentul interzis copiilor sub patru ani. Este folosit pentru scăderea febrei, dar poate declanșa o maladie fatală

Publicat: 02 12. 2019, 12:53

Medicul Mihai Craiu a declarat pentru totuldespremame.ro că supozitoarele cu novocalmin sunt folosite adesea de mamele ale căror copii au febră. Medicamentul scade rapid febra, dar pițini părinți știu că nu este indicat pentru copiii care au mai puțin de patru ani.

Și pe prospectul medicamentul Novocalmin nu este indicat pentru copiii sub patru ani, dar unii părinți și, uneori, chiar și unii medici nu țin cont de această regulă.

Alvotor, locamin, algocalmin și varianta de supozitor novocalmin reprezintă medicamente care conțin substanța metamizol sodic, parte din grupa medicamentelor analgezice, antipiretice (care combat febra) și antiinflamatoare. Metamizolul sodic este o substanță controversată,  interzisă în multe țări după ce s-a descoperit că poate declanșa o maladie fatală. În România, medicamentele care conțin această substanță se pot elibera numai cu rețetă.

Novocalminul este periculos pentru copiii sub patru ani „pentru că viteza de absorbție din mucoasa rectală și cinetica lui sunt discret diferite. În timp ce în mucoasa rectală, substanța activă se absoarbe în circulația sistemică, administrarea pe cale orală presupune o metabolizare parțială, pentru că trece prin filtrul ficatului și îl modulează. În cele din urmă, substanța activă ajunge tot în sânge, tot transmucos, dar unul trece prin filtrul ficatului, iar celălalt nu, de unde și potențialul toxic mai mare”, a declarat Dr. Mihai Craiu

Cum scădem febra?

„Mi se par foarte bune recomandările venite de la NICE (National Institute of Clinical Excelence), institutul național de strategii și de sănătate publică al Marii Britanii, care are un grup de experți specializați în crearea de protocoale independente de practică.

Specialiștii de la NICE au o clasificare tradusă la noi prin „sistemul semafor”, pe care îl găsiți și la noi pe peretele de la Primiri Urgențe (n.r. la Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului).

Acest sistem spune că, în principiu, un pacient pediatric care are febră izolată, adică se simte perfect (se joacă, sare, cântă, se uită pe tabletă etc.) și are orice valoare sub 38,5 grade Celsius nu are nevoie de antitermic – și este pe culoarea verde. Cel mult, părinții îi pot face o băiță hipotermizantă (n.r. – pentru scăderea febrei, cu apă la 30 de grade Celsius) sau împachetări.

În cazul în care copilul are febră, chiar și mică, dar peste 38 de grade Celsius (pentru că atunci se consideră febră) și are semne de pe coloana roșie, adică îl doare capul foarte tare, vomită, îi este rău, are fotofobie, este normal să primească antitermic”, a declarat medicul pentru totuldespremame.ro