Noul tip de CORONAVIRUS. Cât de eficiente sunt, de fapt, măștile medicale în prevenirea bolilor respiratorii

Noul tip de CORONAVIRUS. Cât de eficiente sunt, de fapt, măștile medicale în prevenirea bolilor respiratorii
Publicat: 23/01/2020, 08:27
Măștile chirurgicale au fost introduse pentru prima dată în spitale la sfârșitul secolului al XVIII-lea, dar s-au răspândit și în rândul publicului larg după izbucnirea gripei spaniole din 1919, care a ucis peste 50 de milioane de oameni. De atunci, oamenii au preluat ideea potrivit căreia măștile sunt o metodă infailibilă, care poate anula orice risc de îmbolnăvire.
Virologii sunt sceptici în ceea ce privește eficacitatea măștilor medicale împotriva virusurilor transmise în aer, dar există, într-adevăr, unele dovezi care sugerează că această măsură poate ajuta la prevenirea bolilor cauzate de contactul mâinilor murdare cu fața.
Dr. David Carrington, de la Universitatea din Saint George, a declarat pentru BBC că „măștile chirurgicale nu asigură protecție împotriva virusurilor sau bacteriilor din aer”, deci nu sunt o soluție atât de eficientă precum par să creadă oamenii. A adăugat că aceste măști sunt, deseori, prea lejere, nu au filtru de aer și lasă expusă zona ochilor.
Totuși, acestea pot diminua riscul contaminării și protejează de virusurile și bacteriile transmise de cei care tușesc ori strănută, sau chiar de la propriile mâini murdare. Un studiu realizat în New South Wales, în 2016, arată că oamenii își ating fața de aproximativ 23 de ori pe oră, așa că igiena personală este un alt aspect care merită luat în considerare în cazul epidemiilor.
Jonathan Ball, profesor de virologie moleculară la Universitatea din Nottingham, a declarat că, „într-un studiu bine controlat, masca a fost la fel de bună pentru prevenirea infecției gripale ca un aparat respirator special.” Respiratoarele, dispozitive medicale cu filtru de aer, sunt concepute tocmai pentru a proteja împotriva particulelor aeriene cu potențial periculos.
„Cu toate acestea, dacă analizăm rezultatele unor studii ce măsoară eficacitatea lor pe stradă, datele sunt mai puțin convingătoare. Este destul de o dificil să porți masca perioade îndelungate de timp”, a adăugat Ball.
Dr. Connor Bamford, de la Institutul Wellcome-Wolfson pentru Medicină Experimentală al Universității din Belfast a confirmat că „punerea în aplicare a unor măsuri simple de igienă” este mult mai eficientă. „Acoperirea gurii în timpul strănutului, și spălarea sistematică a mâinilor ar putea contribui la limitarea riscului de a fi victima oricărui virus respirator”, a spus el.
Dr. Jake Dunning, de la Departamentul englez de Sănătate Publică, a declarat că, „deși există ideea că purtarea măștilor medicale este benefică, există, de fapt, foarte puține dovezi în acest sens.” A adăugat că, în cazul în care se recurge la purtarea măștilor chirurgicale, acestea trebuie schimbate frecvent, cu toate că recomandă, la rândul lui, igiena drept cea mai bună măsură preventivă.
Serviciul Național de Sănătate recomandă, de asemenea, spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun, evitarea atingerilor în zona feței și menținerea unui stil de viață sănătos.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase