Nutriționistul Mihaela Bilic ne spune ce tip de lapte trebuie să cumpărăm din supermarket, de fapt

Publicat: 27 04. 2024, 11:19

Supermarketurile sunt pline de zeci, dacă nu chiar de sute de sortimente de lapte, dar care este cel pe care îl recomandă specialiștii?

De multe ori, în goana după cumpărături, punem mâna pe primul produs care ne iese în cale în magazine, dar nu este întotdeauna cea mai buna idee.

Legătura dintre lapte și colesterol

Nutriționistul Mihaela Bilic ne liniștește în ceea ce privește unele îngrijorări legate de colesterol și spune că important este să avem un nivel ridicat al colesterolului „bun”, (HDL).

„Nu contează colesterolul total, important este să avem HDL-ul mare! Chiar dacă în nutriție colesterolul are o reputație proastă, el este o formă de grăsime esențială vieții și are numeroase funcții importante în organism. Colesterolul intră în structura sărurilor biliare, a hormonilor, a creierului și a vitaminei D. Trebuie știut că alimentația furnizează doar 20% din colesterolul din sânge, cea mai mare parte fiind sintetizat intern, de către ficat”, spune Mihaela Bilic.

Specialistul spune că nu putem găsi colesterol decât în alimentele de origine animală, printre care se numără și laptele și produsele din lapte.

În acest sens, ea spune că nu este neapărat important ce marcă de lapte sau de produse lactate alegem, dar este important să fim atenți ca lactatele să nu treacă de 10% grăsime.

„Colesterolul există exclusiv în produsele de origine animală: carne, mezeluri, brânzeturi, ouă, unt. Impactul dietei asupra nivelului colesterolului din sînge este de numai 10%. Consumul de alcool, fumatul și sedentarismul au impact negativ major asupra nivelului colesterolului, mult mai important decât consumul de grăsimi animale.

O dietă bogată în fibre (cereale integrale, leguminoase și legume), cu aport mare de calciu (produse lactate cu maxim 10% grăsime), pește gras și fructe oleaginoase (semințe, nuci, alune) are efect pozitiv asupra colesterolului. Stilul de viață sănătos cu practicarea regulată a mișcării, evitarea consumului excesiv de alcool și eliminarea fumatului au ca rezultat un nivel optim al colesterolului din sînge indiferent de alimentație!”, mai scrie specialistul.

Cele 3 alimente care trebuie evitate în Postul Paștelui

Ne aflăm în Postul Paștelui, iar în perioadele de acest tip, mulți fac greșeala de a trece de la o alimentație diversificată la una extrem de limitată, fără să ia în considerare impactul acestei decizii asupra organismului.

Din acest motiv, specialiștii ne atrag atenția că trecerea la alimentele de post nu se face oricum dacă vrem să ne menținem sănătatea intactă.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic face o serie de recomandări pentru alimentele pe care le consumăm în perioada Postului Paștelui. Citește mai mult…