O familie din Sibiu a vrut să-și dezgroape ruda care a murit din cauza COVID-19 pentru a o îmbrăca și a-i face slujba de înmormântare

Publicat: 13 12. 2021, 16:02
Actualizat: 13 12. 2021, 16:13
Persoanele decedate de COVID-19 sunt înhumate în condiții speciale/Sursa/Arhivă: Profimedia Images)

O familie din Sibiu a cerut să își dezgroape ruda decedată din cauza COVID-19, în urmă cu un an, pentru a o îmbrăca și a-i face slujba religioasă de înmormântare. Solicitarea a fost, însă, respinsă.

Medicul legist Silviu Morar a explicat că solicitarea familiei a fost respinsă pentru că persoana decedată a fost înmormântată în 2020, iar legea de atunci prevedea că pacienții care mor din cauza infecției cu coronavirus sunt puși în saci, care mai apoi sunt depuși în sicrie sigilate. Acum, legislația este diferită, dar nu se poate aplica retroactiv.

„Chiar am avut solicitări de genul exhumarea actuală ca să-l vadă încă o dată, deşi există o procedură clară reglementată de identificarea cadavrului, înainte de a fi sigilat în acel sac impermeabil, din considerente, zic eu, normale, de protecţia sănătăţii publice, totuşi au dorit din nou acum, cum s-a relaxat legislativ, să-i facă o slujbă, dar asta nu e posibil la momentul actual. L-au identificat, dar suferă că nu au putut la momentul respectiv, acum un an, să facă toate slujbele şi toate procedurile, inclusiv asta (îmbrăcarea celui decedat n.r.)”, a declarat, pentru AGERPRES, Silviu Morar, medicul legist şef al Serviciului Judeţean de Medicină Legală al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu.

Medicul a mai povestit că acest caz a fost singular și chiar dacă a înțeles suferința familiei, nu a putut aproba o astfel de solicitare.

„Nu se poate face, pentru că legea nu se aplică retroactiv”, a punctat medicul legist din Sibiu.

Conform legislației de la începutul pandemiei, trupurile persoanelor care mureau din cauza infecției cu SARS-CoV-2 erau puse într-un sac din plastic care era sigiliat. Utlerior, acești saci erau depozitați în sicrie etanșate, care nu mai puteau fi deschise.

De asemenea, tot atunci nu erau permise slujbele de înmormântare, după ritualurile stabilite de Biserica Ortodoxă.