O persoană din cinci suferă de dureri cronice. Ce nu știai despre VENINUL de PĂIANJEN

Publicat: 05 03. 2015, 11:01

În acest studiu, care ar putea duce în viitorul apropiat la dezvoltarea unei noi clase de analgezice, cercetătorii australieni s-au concentrat pe 206 specii de păianjeni și au analizat anumite molecule din veninul acestora care blochează activitatea nervilor, în special prin intermediul procesului denumit „canalele Nav1.7”.

Experții afirmă că o persoană din cinci suferă pe plan mondial de dureri cronice, iar tratamentele actuale eșuează adeseori în obiectivul lor de a oferi pacienților un efect calmant pe termen lung. Costul economic este de asemenea uriaș, întrucât durerile cronice generează cheltuieli medicale estimate la 600 de milioane de dolari doar în Statele Unite ale Americii.

Oamenii simt durerea în corp atunci când nervii din regiunile afectate trimit anumite semnale spre creier prin intermediul procesului denumit „canalele durerii”. Acesta este tocmai procesul pe care oamenii de știință încearcă să îl întrerupă cu ajutorul unor noi analgezice.

„Un compus care este capabil să blocheze canalele Nav1.7 prezintă un interes deosebit”, a declarat Glenn King, profesor la Universitatea Queensland din Australia, coordonatorul studiului.

Studii anterioare au descoperit o rezistență deosebită la durere în rândul persoanelor lipsite de canalele Nav1.7, grație unei mutații genetice naturale, așadar blocarea acelei căi de transmitere a durerii ar avea potențialul de a elimina această senzație și în cazul persoanelor înzestrate cu canale senzoriale obișnuite.

Studiul a fost publicat în British Journal of Pharmacology.