Obezitatea, asociată cu 11 tipuri de cancer: Greutatea în exces perturbă procesele hormonale și metabolice

Publicat: 04 03. 2017, 11:20
Actualizat: 22 04. 2017, 19:21

Nu mai puțin de 11 tipuri de cancer au fost asociate cu stratul de grăsime în exces existent în organismul uman. Este vorba despre cancerul de colon, rectal, endometrial, de sân, ovarian, de rinichi, pancreatic, de cardie, de căi biliare și anumite tipuri de tumori de esofag și de măduvă osoasă.

„Cred că acum publicul și medicii trebuie să acorde atenție obezității pentru că aceasta are legătură cu apariția cancerului. Oamenii trebuie să înțeleagă că atunci când se feresc de obezitate reduc riscul de a se îmbolnăvi de boli cardiovasculare și diabet, dar și a le spune oamenilor să evite să fie supraponderali nu numai că reduce riscul de apariție a diabetului și bolilor cardiovasculare, dar și pe cel de dezvoltare a diverselor tipuri de cancer”, a explicat Marc Gunter, din cadrul Agenției Internaționale pentru Cercetare în domeniul Cancerului și coautor al cercetării. .

În cadrul acestui studiu au fost combinate concluziile a 204 cercetători care au analizat îndeaproape posibila asociere dintre obezitate și apariția unor tipuri de cancer. Astfel, concluziile arată că un indice de masă corporală (IMC) mare crește riscu de apariție a cancerului. 

Obezitatea este o adevărată urgență medicală la nivel mondial. În România, 3 din 10 copii și adolescenți sunt supraponderali și 8% dintre ei sunt obezi

Valoarea acestui indice diferă în funcție de sexul persoanei. În cazul bărbaților, pentru fiecare creștere a IMC cu 5kg/m2, riscul dezvoltării de cancer colorectal sporește cu 9%, iar în cazul femeilor care urmează un tratament de substituție hormonală riscul de a dezvolta cancer mamar de sân după menopauză e mai mare cu 11%. Cifrele sunt mult mai îngrijorătoare în cazul cancerului de căi biliare, riscul crescând cu 56% pentru fiecare 5kg/m2 în plus. 

„Știm că obezitatea cauzează o perturbare a proceselor hormonale și metabolice”, a precizat Marc Gunter, care notează că grăsimea în exces a fost asociată cu niveluri mai ridicate de estrogen, de insulină și de inflamații, toate acestea putând afecta diviziunea celulară și, astfel, spori riscul de apariție și dezvoltare a cancerului de diferite forme.

Și medicul Rachel Orritt, din cadrul Centrului de cercetare a cancerului din Marea Britanie susține că obezitatea se situează pe a doua poziție în ceea ce privește cauzele apariției și evoluției diverselor forme de cancer, imediat după fumat. 

„Fie că alegi să urci pe scări sau că optezi pentru variantele fără zahăr ale sucurilor preferate, poți opta pentru mici schimbări care să facă diferența și să te ajute să ai o greutate sănătoasă și să reducă riscul de apariție a cancerului”, a explicat medicul.