Ordin de guvern: ELIMINAȚI AMBROZIA! Amenzi de până la 20.000 de lei

Publicat: 05 09. 2018, 19:19
Actualizat: 02 10. 2018, 15:13

„A fost pe ordinea suplimentară, a fost aprobată Hotărârea de Guvern privind normele metodologice de aplicare a legii privind combaterea buruienii ambrozie (…) În primul rând, vorbim de măsuri de informare, Ministerul Agriculturii va pune la dispoziția publicului un site specializat cu informări strict pe această plantă dăunătoare al cărei polen provoacă rinite alergice. De asemenea, vor fi transmise broșuri de informare către toate unitățile administrativ-teritoriale și către toți deținătorii de terenuri și nu numai, în zonele în care se dezvoltă această plantă”, a declarat, miercuri, după ședința de Guvern, purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

Potrivit acestuia, proprietarii de terenuri vor primi sancțiuni dacă nu elimină în fiecare an, până pe 5 iunie, ambrozia de pe propriile terenuri.

„La nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale va fi centralizată situația terenurilor pe care se dezvoltă această plantă și va fi întocmit un centralizator, până pe data de 25 mai din fiecare an, în legătură cu terenurile pe care se dezvoltă această plantă. De asemenea, vor fi luate măsuri de informare a proprietarilor terenurilor respective să combată răspândirea acestei plante, obligația fiind să o elimine de pe terenuri până pe data de 5 iunie, în fiecare an, adică până în momentul în care înflorește, că de fapt asta este problema. Vor fi organizate echipe mixte, care vor verifica în teren dacă au fost implementate aceste măsuri. Evident, normele de aplicare prevăd și sancțiuni”, a precizat Nelu Barbu.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 8 martie, Legea privind combaterea buruienii ambrozia, potrivit căruia cei care nu iau măsurile necesare pentru a evita instalarea și răspândirea acestei plante vor fi amendați cu sume de până la 20.000 de lei.

„Proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventiv invazive și eliminarea prezenței acesteia pe terenurile intravilane sau extravilane”, potrivit proiectului de lege.

În scopul distrugerii ambroziei și prevenirea răspândirii acesteia, proprietarii terenurilor pe care crește ambrozia vor desfășura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv, cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice, „măsurile urmând să fie menținute până la sfârșitul perioadei de vegetație a buruienii”.

Și beneficiarii lucrărilor de constructie au obligația să ia măsurile necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii buruienii ambrozia, pe terenurile afectate de lucrări.

„În vederea stabilirii soluțiilor corespunzătoare pentru combaterea buruienii ambrozia, Ministerul Mediului împreună cu Ministerul Sănătății și Ministerul Agriculturi și Dezvoltării Rurale desfășoară anual campanii de informare și conștientizare împreună cu partenerii locali, stabilind măsurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive și eradicarea acestei plante”, se arată în proiectul adoptat de Camera Deputaților în 7 februarie.

Nerespectarea prevederilor impuse constituie contravenție și se sancționează cu avertisment.

„Constituie contravenție nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole care nu se conformează prevederilor din avertisment și se sancționează cu amendă de 750 de lei la 5000 de lei, pentru persoanele fizice și cu amendă de la 5000 de lei la 20.000 de lei pentru persoanele juridice”, potrivt sursei citate.

Verificarea și constatarea nerespectării prevederilor legii, precum și aplicarea sancțiunii se fac de către o comisie mixtă, construită prin ordin al prefectului, formată din specialiști desemnați din cadrul direcțiilor pentru agricultură județene, respectiv a municipului București, comisariatelor județene ale gărzii naționale de mediu, direcțiilor județene de sănătate publică și autorității publice locale pe a cărei rază teritorială se face controlul.

Polenul acestei plante provoacă alergii severe. Ambrozia a fost declarată de către expertii Comisiei Europene o „specie periculoasă pentru sănatate”.

Foto: Captură