Pereți care SE AUTODEZINFECTEAZĂ la Spitalul din Bistrița. Cât costă un proiect UNIC în România

Publicat: 11 10. 2018, 20:32
Actualizat: 11 02. 2019, 15:48
Foto/ caracter ilustrativ

Un proiect unic în România, după un model american, cu materiale care se autodezinfectează, va fi realizat la Spitalul de Urgență din Bistrița, în urma modernizării secției de Anestezie și Terapie Intensivă a spitalului. Contractul pentru execuția lucrărilor a fost semnat joi, de conducerea spitalului și firma declarată câștigătoare a licitației.

Concept este nou și unic în România și prevede transformarea unității medicale într-un loc mai cald și primitor, care să ajute din punct de vedere psihic pacientul. Acest concept este folosit în centrele medicale din Statele Unite ale Americii. Materialele care vor fi folosite pentru dotarea secției sunt și ele de ultimă generație și care au proprietatea de a se autodezinfecta.

Acestea sunt folosite în spitalul de la Bistrița deja de anul trecut și s-au dovedit eficiente.

„Nu cred că mai există în țară vreo secție de terapie intensivă care să fie construită la aceste standarde: materialele utilizate au efect permanent bactericid, un efect de autodezinfectare, efectiv distrug bacteriile. Este un material special, standardizat în țările scandinave în construcția spitalelor. În România, suntem deocamdată primul spital care utilizează acest material. L-am utilizat pentru prima dată la reabilitarea Secției de Hemodializă, pentru saloanele de terapie din Cardiologie și în Unitatea de Primiri Urgențe pentru copii. Aici totul este placat cu material bactericid, inclusiv grupurile sanitare. Și terapia intensivă, integral, va fi placată cu aceste materiale. Aproximativ 6,5 milioane de lei va fi costul echipamentelor medicale. Fiecare din cele 20 de paturi va fi dotat cu absolut toată aparatura medicală-suport necesară unui pacient. Va fi o stație centrală de monitorizare a funcțiilor vitale ale pacientului, fiecare salon va avea supraveghere și monitorizare directă din partea personalului medical. Se vor face filtre sanitare de acces și pentru aparținători, aceștia vor trebui să treacă prin filtre speciale, exact ca la accesul în blocul operator” a explicat managerul Spitalului de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany.

Proiectul, în valoare de 13,6 milioane de lei, presupune extinderea și modernizarea secției și achiziția de echipamente medicale de ultimă generație, sursa de finanțare fiind asigurată de Ministerul Sănătății și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.

Potrivit președintelui Cosiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă sunt internați aproximativ 600 de pacienți anual.

 Iată cum a fost modernizat Spitalul din Bistița în 2016: