Pericolul ascuns din spatele infecțiilor gingivale. Riscul de apariție a unei afecțiuni grave crește cu 70%

Publicat: 22 08. 2017, 13:07

Experții susțin că igiena dentară ar trebui să fie promovată drept metodă de contracarare a Alzheimerului, dacă această legătură va fi confirmată și de studiile viitoare. 

Infecția gingivală sau parodontoza apare atunci când creșterea plăcii dentare conduce la apariția inflamațiilor și a infecțiilor. 

Cercetătorii cred că inflamațiile apărute ca urmare a problemelor gingivale ar putea afecta sănătatea creierului. 

S-a demonstrat, deja, că infecțiile gingivale se fac vinovate pentru apariția afecțiunilor cardiace și a mortalității cauzate de cancerul dezvoltat la vâsrte foarte mici, iar o serie de studii precedente arată că pacienții diagnosticați deja cu demență cunosc o degradare mai rapidă sub influența infecțiilor gingivale. 

Studiul prezentat în publicația Daily Mail a fost realizat de cercetătorii din Taiwan. În cercetare au fost implicate 9.300 de persoane diagnosticate cu paradontoză cronică. Aceste cazuri au fost comparate cu cele ale altor 18.700 de participanți care nu aveau niciun fel de problemă gingivală. 

După 10 ani, 115 participanți care erau diagnosticați cu infecții gingivale dezvoltaseră Alzheimer. Astfel, rezultatele arată că în cazul pacienților cu probleme gingivale riscul de apariție a demenței crește cu 70%, de-a lungul vieții lor. 

Totuși, cercetătorii susțin că este nevoie și de alte studii care să conducă la această ipoteză pentru ca ea să fie verificată și luată în seamă pentru ceea ce înseamnă viitorul în tratarea demenței.