Pericolul la care se expun cei care mestecă gumă

Publicat: 09 05. 2015, 11:01

Reprezentanții Colegiului Medicilor Dentiști din România nu recomandă mai mult de două lame pe zi, care ar trebui mestecate cel mult 20 de minute. În caz contrar, pot aparea probleme digestive și crește riscul de a ne strica dantura.

„Un consum de gumă care să nu producă modificări sau tulburări ar fi de maximum 2-3 tablete sau lame pe zi și astea mestecate un sfert de oră”, a spus Dragoș Stanciu, vicepreședintele Colegiul Medicilor Dentiști din România, citată de Știrile ProTv.

Odată depășit acest timp crește riscul apariției problemelor de sănătate, avertizează medicii. Potrivit acestora, atunci când mestecăm gumă, creierul este „păcălit” că urmează să mâncăm. Și astfel stomacul începe să producă enzime pregătite pentru digestie. Stimularea secreției gastrice nu face deloc bine și duce la apariția gastritelor.

„Se produce acid în stomac pentru alimentele care urmează să vină și care nu vin, iar așa se produc multe enzime. Atunci când mâncăm normal, nu mai avem suficiente enzime pentru digestie. Așa apare balonarea, constipația”, a explicat dr. Lygia Alexandrescu, medic nutriționist.

Excesul de guma, în cazul celor care mănâncă două pachete pe zi, poate provoca, susțin specialiștii, și o scădere severă a nivelului de calciu, magneziu, sodiu și potasiu din organism.

„În momentul în care se consumă multă gumă, nu se consumă suficiente alimente și atunci apare o malabsorbție de minerale. Scade cantitatea de minerale din corp și crește excreția lor prin această salivare în mod excesiv”, a precizat medicul nutriționist. Drept urmare, dacă nu puteți să vă abțineți, mestectați o gumă după fiecare masă, atât cât are aromă.