Peste 350 milioane de oameni suferă de depresie

Publicat: 09 10. 2012, 18:39
Actualizat: 18 05. 2015, 22:57

Peste 350 de milioane de persoane din lumea întreagă suferă de depresie sau de o tulburare mentală, potrivit celor mai recente date ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), publicate cu ocazia Zilei mondiale a sănătății mentale, marcate miercuri, relatează AFP.

Potrivit estimărilor OMS, depresia este frecventă în toate regiunile lumii. Un studiu realizat cu spirjinul OMS arată că circa 5% din oameni sufereau de depresie în cursul ultimului an. ‘Femeile riscă mai mult (să sufere de depresie) decât bărbații’, a declarat presei directorul departamentului de sănătate mentală și abuz de substanțe psihoactive din cadrul OMS, dr Shakar Saxena. 

Astfel, adaugă el, numărul femeilor afectate de depresie este cu 50% mai mare decât cel al bărbaților. Incidența mai mare a bolii la femei se explică îndeosebi prin depresia postnatală care afectează o mamă din cinci. Depresia, arată OMS, se manifestă printr-un sentiment de tristețe care durează cel puțin două săptămâni și care împiedică desfășurarea unei vieți normale. Ea rezultă din interacțiunea unor factori sociali, psihologici și biologici, fiind adesea în legătură cu sănătatea fizică, o boală cardiovasculară putând, de exemplu, să provoace depresia. 

În plus, împrejurări deosebite – dificultăți economice, șomaj, catastrofe și conflicte – pot crește riscul de depresie. În forma sa cea mai gravă, depresia poate duce la sinucidere. Aproape un milion de persoane se sinucid anual, multe din acestea suferind de depresie. Peste 50% din cei care au reușit să se sinucidă sufereau de depresie, arată Saxena, care precizează că, cu cât țara este mai dezvoltată, cu atât incidența sinuciderilor crește. 

Multe din persoanele deprimate nu recunosc că sunt bolnave. Prima etapă constă în recunoașterea depresiei și apelul la ajutor, arată OMS, care spune într-un comunicat că ‘cu cât tratamentul este aplicat mai devreme, cu atât este mai eficient’. 

‘Există tratamente foarte eficiente împotriva depresiei. Din păcate însă, mai puțin de jumătate din persoanele deprimate primesc îngrijirile de care au nevoie. Această cifră este chiar mai mică de 10% în multe țări’, încheie dr Shakhar Saxena.