Planta banală care are mai multă vitamina C decât lămâia! Mihaela Bilic: „Este excelent în pandemie / Mâncați cu snopul”

Publicat: 11 09. 2020, 12:25

Celebra Mihaela Blic, medic nutriționist, susține că banalul pătrunjel conține mai multă vitamina C decât sucul de lămâie. Pătrunjelul depășește toate legumele și fructele la acest capitol, dar trebuie consumat mai mult decât punem în general la ciorbe sau tocănițe.  

„Pătrunjelul conține mai multă vitamina C decât sucul de lămâie! Pentru că ne aflăm în plină pandemie virală, vitamina C este cea mai celebră dintre vitamine pentru că are proprietăți antioxidante – ajută organismul să neutralizeze radicalii liberi și procesele oxidative, întărind astfel sistemul imun.

„Adevărul este că legumele sunt mult mai bogate în vitamina C comparativ cu fructele”

Când vine vorba de surse naturale de vitamina C, primul nostru gând este la lămâi și citrice în general. Adevărul este că legumele sunt mult mai bogate în vitamina C comparativ cu fructele, iar campionul este nimeni altul decât banalul pătrunjel. Cu un conținut de aproape 200 mg vitamina C/100 g, pătrunjelul depășește toate celelalte fructe și legume: ardei gras roșu 160 mg, suc de lămâie 128 mg, ardei gras verde 120 mg, kiwi 92 mg, căpșuni 67 mg, suc de portocale 54 mg”, a scris pe Instagam  Mihaela Bilic.

Medicul nutriționist mai spune că pătrunjelul trebuie mâncat cu snopul!

„Singura condiție este să consumăm pătrunjel din belșug, cu snopul, sub formă de salată”

„Singura condiție este să consumăm pătrunjel din belșug, cu snopul, sub formă de salată, nu doar câteva frunze, ca decor în ciorbă sau tocăniță.

În plus, pătrunjelul este bogat în fibre, betacaroten (precursor de vitamina A), acid folic, fier și calciu – adică elemente esențiale pentru sănătate. Nu e de mirare că în Franța salata de pătrunjel (tabouleh) este prezentă constant în meniul spitalelor, un preparat simplu și eficient pentru bolnavii aflați în convalescentă”, ami spune Mihaela Bilic.

„Așa că de mâine uitați de lipsa lămâilor de la raft și umpleți coșul cu pătrunjel!”

Medicul mai scrie că pătrunjelul este foarte bun și pentru digestie.

„Așa că de mâine uitați de lipsa lămâilor de la raft și umpleți coșul cu pătrunjel! E antianemic, antioxidant, îmbunătățește digestia, ameliorează circulația (are vitamina K anticoagulantă) și, nu în ultimul rând, asigură o respirație proaspătă – neutralizează mirosurile neplăcute din gură, inclusiv pe cel de usturoi!”, a scris dr. Mihaela Bilic, pe pagina sa de Instagram.