Poate variola maimuței să se transforme într-o epidemie? Răspunsul medicului Virgil Musta

Publicat: 24 05. 2022, 12:22
Medicul infecționist Virgil Musta / Sursă FOTO: Valentina Sarosi - Mediafax Foto

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, susține că variola maimuței nu trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare pentru români, deoarece cazurile confirmate în Europa sunt „izolate și rare”. Potrivit medicului bănățean, contagiozitatea acestui virus este mai scăzută decât a celor care pot genera epidemii.

Medicul Virgil Musta dă asigurări românilor că boala provocată de virusul variolei maimuței este una ușoară.

„Nu avem de ce să ne temem pentru că la noi în țară nu au fost cazuri, iar cazurile care sunt în Europa sunt izolate și rare. Există cazuri în Africa de Vest și în Africa Centrală, dar este o boală înrudită cu variola, variolă care este o boală eradicată în 1980. Virusul este asemănător și, în general, dă o boală care se autolimitează și o boală ușoară”, a detaliat medicul Virgil Musta.

„Vaccinul pentru variolă este parțial eficient și pentru această boală”

Sursa: AP/MEDIAFAX FOTO

 

Potrivit medicului, doar la persoane cu imunitate foarte scăzută poate da o boală mai severă. „Contagiozitatea virusului, foarte important, nu este la fel de mare ca a virusurilor care se transmit și pot da epidemii. De aceea, sunt cazuri izolate. Se transmite prin leziuni ale tegumentului, prin mucoase sau pe cale respiratorie în contact apropiat. Nu cred că trebuie să ne temem de această boală, mai ales că există la ora actuală un antiviral care este testat în Europa. Vaccinul pentru variolă este parțial eficient și pentru această boală. De anii trecuți există și un vaccin specific pentru această boală pentru cei care nu au făcut vaccinul pentru variolă”, a conchis Virgil Musta, citat de Opinia Timișoarei.

„Avem și niște concluzii practice. Ca să prevenim, să nu ne îmbolnăvim, trebuie să ne spălăm bine pe mâini, ceea ce sper că am învățat odată cu pandemia, să nu stăm foarte apropiați si, de fapt, riscul este al persoanelor care locuiesc cu o persoană care a contractat virusul sau personal medical care îngrijesc aceste persoane și care trebuie să se protejeze cu masca sau cu alte echipamente de acest fel”, a mai precizat medicul Virgil Musta.