Premieră medicală în Marea Britanie: medicii au prelevat organe de la un nou născut de șase zile

Publicat: 21 01. 2015, 19:22

Un bebeluș de șase zile care a venit pe lume cu grave probleme de sănătate a redat speranța la o viață normală la doi adulți. Asta după ce medicii din Marea Britanie au decis să îi preleveze rinichii și celule din ficat, iar mai apoi să le implanteze unor pacienți care erau aveau nevoie de aceste organe, notează BBC.

Bebelușul s-a născut cu grave probleme de sănătate. Potrivit testelor medicale, creierul fetiței nu primise suficient oxigen înainte de naștere și era profund afectat. Micuța, născută în Londra, nu se mișca spontan, nu răspundea la stimuli și avea pupilele fixe și dilatate.

După ce au discutat cu mai mulți medici, părinții au acceptat ca fiica lor, în vârstă de doar șase zile, să devină donator de organe. În schimb, părinții au vrut să își păstreze identitatea anonimă.

Rinichii, care aveau 5 centimetri lungime, au ajuns la un pacient cu insuficiență renală, în timp ce celulele de ficat prelevate vor ajunge la un pacient cu insuficiență hepatică. BBC scrie că mai multe informații despre pacienții care au primit organele nu au fost oferite presei.

Medicii au declarat că prelevarea organelor de la nou-născut a fost una dificilă, având în vedere că mărimea organelor unui astfel de donator este foarte mică. „Realitatea tristă e că, pentru ca toți cei care au nevoie de un transplant să primească organul necesar, mai mulți părinți ai căror copii mor trebuie să semneze actele de donare”, a explicat medicul James Neuberger.

Medicul Gaurav Atreja, care a luat parte la procedură, a povestit că: „A fost un lucru pozitiv pentru familie, s-au folosit de o experiență negativă pentru a face bine”.

Transplante de organe de la nou-născuți sunt realizate în Statele Unite, Germania și Australia. În Marea Britanie acesta este primul astfel de transplant, deoarece legislația din această țară nu permite medicilor să declare un bebeluș mai mic de două luni ca fiind în moarte clinică. Totuși, organele prelevate de la nou-născuți sunt necesare mai ales pentru copiii sub doi ani care au nevoie de un tranplant pentru a putea supraviețui. La vârste atât de fragede, mărimea organului primit este esențială.