Președintele Colegiului Medicilor din România: „Plicul” pentru medici va dispărea când va fi impozitat

Publicat: 05 09. 2014, 20:44
Actualizat: 23 08. 2017, 05:26

„«Plicul» va dispărea în momentul în care plățile informale vor fi legalizate și se va da sub un anumit control. «Plicul» nu este eliminat nicăieri în lume. Vreau să vă spun că «plicul» se dă și în Germania, se dă și în Franța, în Japonia nu mai spun, acolo nu există care să vină și să nu dea, pentru că ține de cultura lor. Singura problemă este tocmai ca să ai controlul și să nu existe condiționarea actului medical. Reglementarea foarte clară a acestor plăți informale va elimina ceea ce spunem noi acum «plicul»”, a declarat Vasile Astărăstoae, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El a adăugat că această legalizare a plăților informale trebuie făcută cu protejarea categoriei care nu dorește „să dea” și mai ales să se evite condiționarea actului medical.

„Ai o categorie care nu vrea «să dea», trebuie protejată această categorie și nu ai niciun fel de strângere de inimă pentru cineva care condiționează actul medical. Nu are ce căuta în corpul medical. Și ai o categorie formată din cei care vor «să dea» și, vă spun sincer că, atunci când vedeți că, uneori, când îl refuzi pe pacientul care vrea «să dea», în momentul în care l-ai refuzat în mintea lui s-a creat faptul că: «e atât de grav încât nu vrea să ia de la mine». «Plicul» trebuie scos la vedere, impozitate toate aceste venituri și să existe o legislație care să elimine condiționarea actului medical”, a mai spus Astărăstoae.

Întrebat dacă „plicul” este moral, Vasile Astărăstoae a răspuns afirmativ, precizând că și jurământul lui Hipocrate conține o frază în care se spune, „iar pentru munca mea nu voi primi nici mai mult, nici mai puțin decât face”, dar și afirmația: „iar pe cei nevoiași am să-i ajut”.

„Este o profesie la care există o anumită plată și ea se poate calcula și, doi la mână, plata îți acordă un numit statut social, o anumită independență”, a mai spus președintele CMR.

Consiliul Național al Colegiului Medicilor din România s-a întrunit, vineri, la Alba Iulia, iar membrii acestuia au dezbătut problemele din sistemul de sănătate. Potrivit reprezentanților CMR, printre problemele abordate s-au aflat lipsa medicilor determinată mai ales de plecarea acestora în străinătate, finanțarea insuficientă a sănătății și „legislația confuză, interpretabilă și cu tendințe de suprareglementare”.