REȚETA RĂCORIRII pe caniculă

Publicat: 23 08. 2012, 14:57
Actualizat: 26 03. 2019, 01:59

O ceașcă de ceai și sendvișuri cu castravete sunt cele mai bune opțiuni alimentare care pot răcori organismul pe timp de caniculă, potrivit specialiștilor reuniți la întâlnirea anuală a American Chemical Society, citați de dailymail.co.uk.

În ciuda părerilor tradiționale, înghețata și băuturile foarte reci nu sunt recomandate pe timp de caniculă.

Specialiștii recomandă ca apa să fie consumată mai degrabă la temperatura camerei decât de la gheață în cele mai fierbinți zile ale anului.

În schimb, unul dintre felurile de mâncare tradiționale britanice, sendvișurile cu castravete, reprezintă o opțiune bună pentru a combate efectele caniculei. Însă nu cele cu pâine albă, fără coajă, așa cum se servesc de obicei în restaurante, ci cu pâine integrală și un strat subțire de maioneză și sare de mare.

Printre alte alimente și băuturi recomandate de experți se numără berea, ceaiul și chiar curry-ul.

Se pare că acei coloniști britanici din India până în Singapore și din Africa până în Australia și-au dat seama foarte repede care sunt opțiunile culinare ce funcționează cel mai bine la tropice.

Cheia este, spune cercetătorul Sara Risch – consultant din industria alimentară americană -, să se reducă temperatura corporală, să se evite deshidratarea și să se rețină în organism mineralele și vitaminele esențiale.

Fructele și legumele cu un conținut mare de apă sunt în mod particular foarte potrivite pentru caniculă, printre acestea numărându-se castravetele, dar și pepenele și tulpinile de țelină.

Produsele din cereale sunt, de asemenea, bune pentru organism, pentru că asigură necesarul de magneziu și calciu, prevenind crampele musculare care pot apărea din cauza deshidratării.

Din acest motiv, pâinea integrală este bună, la fel ca și berea – atât timp cât este consumată cu moderație și nu foarte rece.

Deși tentația este mare, este bine să se evite înghețata și băuturile foarte reci, spune Risch, pentru că răcesc partea corpului cu care intră în contact, dar determină celelalte părți ale corpului să intre în șoc și blochează sistemul de răcire al corpului.

Băuturile fierbinți sunt potrivite, în schimb, efectele cofeinei conținute de acestea sunt un subiect de dispută. Însă se pare că taninurile – din ceai și vin – sunt buni agenți de răcire pentru organism.

Alimentele picante provoacă transpirație – o bună metodă a organismului de a se răci -, de aceea sunt recomandate preparate precum curry-ul, care conține ghimbir și ardei iute. Din acest motiv, de altfel, în țările fierbinți se consumă multe preparate picante.

Specialiștii mai recomandă evitarea alimentelor cu multe proteine și grăsimi pentru că organismul se luptă foarte mult să le digere. Acest lucru include atât dulciurile, cât și produsele din carne.