SCENARIUL 4 | Ce se întâmplă cu bolnavii de coronavirus după activarea acestuia. Noul ministru al Sănătății explică

Publicat: 30 03. 2020, 21:18
Actualizat: 30 03. 2020, 21:21
Nelu Tătaru, despre anunțul OMS: Luni de foc vor fi după cum ni le facem noi / Sursă Foto: Mediafax Foto / Andreea Alexandru

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a explicat ce presupune activarea scenariului 4 în cazul epidemiei de coronavirus și cum îi influențează aceasta pe cei diagnosticați pozitiv.

Acesta a explicat ce măsurile vor fi luate în ceea ce privește spitalele, dar și persoanele diagnosticate pozitiv cu SARS-COV-2, potrivit stirileprotv.ro.

„În scenariul 4, măsurile rămân cele stabilite în acest plan. Cazurile ușoare, cele asimptomatice, vor decongestiona spitalele. Ele vor fi la domiciliu, o parte, cele care au condiții și nu contaminează restul familiei, sau în spații intermediare, unde vor putea sta până la însănătoșirea completă. Tot în scenariul 4, secțiile de boli infecțioase vor fi pentru cazurile medii-grave, iar secțiile de terapie intensivă vor fi pentru pacienții critici.

Vom avea și acele spitale de suport, 40 în acest moment, care vor intra alături de clinicile de pneumologie pentru a prelua pacienții infectați cu coronavirus”, a explicat Nelu Tătru potrivit sursei citate.

De asemenea, acesta a explicat și ce măsuri se iau pentru protejarea cadrelor medicale care tratează pacienții infectați cu noul coronavirus, dar și pe celelalte.

„În aceste zile am primit transporturi din achizițiile pe care le-am făcut, atât pentru echipamente de protecție, cât și pentru măști, ochelari. Iar în contextul celor care sunt contacți direct, vom crește capacitatea de testare a personalului medical, cât și a celor cu care vin în contact direct”, a precizat ministrul Sănătății.

Ce se întâmplă în ceea ce privește testările pentru COVID-19

„În acest moment avem 35 de locații aprobate care fac testări, cu 38 de puncte. Avem peste 200.000 de teste care vor fi distribuite în aceste unități care testează. Aceste 200.000 sunt un prim transport dintr-un contract de 2 milioane de teste pe care îl avem cu firme din Coreea de Sud. Avem în acest moment în derulare aparatură PCR pe care le vom distribui la restul de spitale județene care și-au făcut achizițiile și nu aveau acest aparat”, a mai explicat acesta potrivit sursei citate.