Șerpii ar putea fi cauza focarului de infecție din Wuhan. Ce au descoperit specialiștii despre noul coronavirus

Publicat: 23 01. 2020, 09:19
Folosind probe de virus izolate de la pacienți, oamenii de știință din China au determinat codul genetic al virusului și au folosit microscopul pentru a-l fotografia, a relatat CNN. Patogenul responsabil de boala care a făcut deja victime însemnate este un nou tip de coronavirus. Acesta face parte din aceeași familie de viruși ca binecunoscutul sindrom respirator acut sever (SARS-CoV) și ca sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV), care au ucis sute de oameni în ultimii 17 ani. Organizația Mondială a Sănătății a numit noul coronavirus 2019-nCoV.
 
Cercetătorii au utilizat o analiză a codurilor proteice ale noului coronavirus, pe care au comparat-o cu diferite gazde animale, precum păsări, șerpi, marmote, arici, lilieci și oameni. În mod surprinzător, au descoperit că acestea se aseamănă foarte mult cu codurile identificate la șerpi. Bungarus multicinctus, cunoscut și sub numele de krait din Taiwan sau krait chinezesc, este un șarpe extrem de veninos, care trăiește în centrul și sudul Chinei și în Asia de Sud-Est. Alături de cobra chinezească, aceste două specii ar putea fi cauza inițială a bolii care a cuprins China și a depășit deja granițele țării.
 
Boala a fost semnalată pentru prima dată la sfârșitul lunii decembrie 2019 în Wuhan, un oraș din centrul Chinei, și s-a răspândit rapid. De atunci, călătorii bolnavi din Wuhan au infectat oameni în China și în alte țări, inclusiv în Statele Unite ale Americii.
Foto: Pixabay